Јацењук: Кијев не може да сервисира дугове

26-06-2015 10:40:10 | | / vostok.rs |


Кијев не може да сервисира своје дугове, који су настали у последње три године, изјавио је премијер Украјине Арсениј Јацењук.

„Не можемо да сервисирамо дугове који су настали, пре свега, у последње три године. За то време Украјина је узела 40 милијарди долара на кредит и укупни обим средстава потребних за сервисирање спољњег дуга Украјине раван је, фактички, нашим војним расходима. Пет одсто БДП-а трошимо на националну безбедност и одбрану, а пет одсто смо принуђени да трошимо на сервисирање спољњег и унутрашњег дуга Украјине“, изјавио је премијер на састанку са представницима бизниса.

Укупни дуг Украјине износи 70 милијарди долара, од којих је 40 милијарди спољни дуг. Влада је планирала да реструктурира између 22 и 23 милијарде долара зајма које су издвојили приватни кредитори — у ту суму улази и дуг према Русији од 3 милијарде долара. При томе, Кијев очекује да ће на крају реструктуризације за четири године уштедети 15,3 милијарде долара.

Међутим, комитет кредитора на челу са Фондом „Френклин Темплетон“, који је Украјини дао 8,8 милијарди долара, одбио је да прихвати предлог Кијева.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут