Овације америчкој пијанисткињи Валентини Лисици у Доњецку

23-06-2015 03:57:23 | | / vostok.rs |


Америчка пијанисткиња Валентина Лисица одржала је концерт-реквијем у Доњецку поводом Дана сећања и жалости - годишњице почетка Великог отаџбинског рата.

Како наводи Доњецка информативна агенција, број слушалаца био је вишеструко већи од најављених три хиљаде и износио је неколико десетина хиљада људи.

„Желим да вам кажем велико хвала за Ваш подвиг, храброст, за Ваш труд и чврст грађански став - рекао је председник Доњецке Народне Републике Александар Захарченко, обраћајући се гошћи из САД. - Можда нећу бити до краја прецизан, али покушаћу да поновим Вашу фразу: за сваку земљу најстрашније је када комшија покушава да убије комшију. Прошло је годину дана, у Украјини су још увек исти тајкуни, исто расуло и беда, већ хиљаде убијених и милион избеглица. И Ви ћете, Валентина, ући у историју као човек који је имао храброст да допутује овамо код нас, на фронт“.

Током концерта, Лисица се захвалила грађанима Доњецка за топао дочек и истакла чврстину коју је демонстрирао народ Донбаса у борби против фашизма. „Ви стојите на линији фронта, браните цео свет, цело човечанство од те браон куге која опет подиже главу - рекла је музичарка. - Велико вам хвала, мени је невероватно, до суза пријатно да данас будем са вама“.

Концерт-реквијем одржан је у престоничком парку, америчка пијанисткиња наступила је у пратњи симфонијског оркестра Доњецке филхармоније. С обзиром на велики број људи, власти ДНР су те вечери одложиле почетак полицијског сата. Музички програм концерта завршио се хорским извођење песме „Бухенвалдско звоно за узбуну“, затим су сви окупљени минутом ћутања одали пошту заштитницима отаџбине.

Према наводима Доњецке информативне агенције, број гледалаца на концерту код споменика „Твојим ослободиоцима, Донбасе“ био је знатно већи од очекиваних три хиљаде. Људи су заузели не само места за седење, већ и пролазе, и велики околни простор, било је неколико десетина хиљада људи. Концерт класичне музике пратила је пажљиво припремљена расвета са визуелним ефектима на великим мониторима.

Валентина Лисица је рођена у Кијеву, преселила се у САД 1991. године и има америчко држављанство. Почетком априла ове године, Симфонијски оркестар Торонта (Канада) забранио јој је да учествује на концертима због њеног става о сукобу у Донбасу.