Руске компаније половином јула на преговорима у Бањалуци

23-06-2015 02:52:39 | | СРНА/ vostok.rs |


Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић рекао је да је, након разговора са председником Српске Милорадом Додиком, губернатор Санкт Петербурга одмах дао наредбу да буде формирана група њихових компанија која би 15. јула дошла у Бањалуку.

Перовић је навео да делегацију Санкт Петербурга највише интересује храна.

"Код нас постоји храна која је потребна Русији као што су воће, поврће, месо и месне прерађевине, а заинтересовани су и да инвестирају у производне погоне. Ускоро у Српску доводимо и групу привредника које интересује и текстилна индустрија, а предузеће `Зарубежњефт` планира да гради две огромне бензинске пумпе са мотелом и ресторанима на аутопуту Бањалука - Градишка", рекао је Перовић.

Он је нагласио да Русија није променила политику према Србској и БиХ, и да се није одустало од руског кредита.

Перовић је нагласио да је током посете предсједника Српске Милорада Додика Русији договорена конкретна привредна сарадња Српске са тамошњим компанијама, те да је давно најављени руски кредит још "жив" и да се на њему ради.

"Русији није лако, јер је због увођења санкција, пада цене нафте и свега другог имала око 200 милијарди долара губитака", рекао је Перович за "Прес Република Србска".

Перовић је потврдио да су током посете Москви представници Српске отворили тему о изградњи "Турског тока", у коју је укључена и Русија, те да су Руси потврдили да ту нема ништа спорно и да ће Република Србска добити свој крак, као што је и договорено.

Коментаришући наводе да је Русија ставила потпис на коминике Савета за провођење мира, Перовић је рекао да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров потврдио да Русија не мења политику према Србској.

"Амбасадор у БиХ Петар Иванцов демантовао је да је изјавио да се у Сребреници догодио геноцид. Нисам био ту и не знам шта је конкретно рекао, нити како су га протумачили, али знам да је демантовао оно што је пренесено у тамошњим медијима", истакао је Перовић и додао да Русија поштује цјеловитост БиХ, али и тражи поштивање изворног Дејтонског мировног споразума, а не његовог духа.