Нема повећања плата и пензија

23-06-2015 01:52:43 | | / vostok.rs |


Када бисмо вратили плате и пензије поништили бисмо смањење дефицита, објашњава члан Фискалног савета Павле Петровић.

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је данас да још нема простора да се плате и пензије врате на претходни ниво.

„То је једноставан рачун — смањење дефицита великим делом потиче од смањења плата и пензија. Када бисмо вратили плате и пензије поништили бисмо смањење дефицита“, рекао је Петровић за РТС.

Петровић не очекује проблеме приликом следеће контроле ММФ-а која је предвиђена за два месеца и верује да ће дефицит и даље бити под контролом.

Према његовим речима, дефицит у буџету ће бити мањи готово за један одсто БДП-а него што је планирано, а то је постигнуто смањењем плата и пензија, али и већом наплатом прихода, пре свега акциза.

Упозорава да је неопходно направити помаке и у „структурном делу“, односно у делу који се односи на реформе јавних предузећа и смањење броја запослених у државној управи.

„Друга страна јесте да се са структурним реформама још није почело, није донет план за ЕПС, нешто јесте учињено са Железницом, али остају велике ствари као што су Србијагас и Петрохемијски комплекс, као и рационализација броја запослених у државној управи“, казао је Петровић.

Он је напоменуо да се мора почети са смањењем броја запослених како би и наредне године биле остварене значајне уштеде у буџету.

Сматра да је добро што је Министарство државне управе идентификовало број запослених који су вишак, али да је рационализацију неопходно започети до краја године како би се и у 2016. години оствариле значајне уштеде у буџету.

„Било би добро да Влада прихвати ту процену од 9.000 људи и да министарства у својим ресорима направе план и да то почне да се спроведи у дело до краја године“, напомиње Петровић.