ИНТЕРВЈУ СА ЖИВКОМ ЧЕРНОХ ДИРЕКТОРКОМ ГИМНАЗИЈЕ И ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

30-08-2013 07:30:19 | | Koвин онлајн/ mojenovosti.com |

КО:Пред нама је почетак још једне школске године, да ли је гимназија и економска школа „Бранко Радичевић“ спремена за нову генерацију ученика и колико је деце уписано у у први разред?

ЖЧ: Као и сваке године спремни смо за почеак нове школске године. наши ученици крећу у прву смену, јер као што знате делимо зграду са ОШ „Десанка Максимовић“ па смо често приморани на компромисе. Видећемо како ће бити до краја школске године, јер су нам проблем матурски испити и пријемни испити јер се све одржава у једној згради , те нам мањка простора, зато што судве школе ,основна и средња под једним кровом.
Што се уписа тиче, на жалости нисмо успели да остваримо уписну квоту и згубили смо једно одељење друштвено језичког смера, јер се само десет ученика уписало, а да би се офоримило одељење потребно је најмање петнаестпредпостављам да је то због поништавања пријемног испита , те су ученици уписивали жељене школа само на уснову успеха а не и на основу бодова са пријемног. . Тако да сада имамо једно одељење општег смера, што се гимназије тиче и два одељења економске, једно је економски техничар , а од ове године стартујемо са новим образовним профилом а то је пословни админисратор. Ово одељење ће радити у најсавременијом учениоци и одмах ће ученици стећи увид како изгледа једно модерно пословно окружење. Средства је обезбедила сама школа кроз пројекат „ГИЗ ВЕТ“.
Радећи неку анализу установила сам да је навећи број ученика уписао медицинске и фармацеутске школе у Панчеву и Вршцу, један део у машинске и један део су уписали школе у Смедереву и Београду. Тако да су нам стручне школе одвеле добар део ђака.
КО: Како ће недостатак једног одељења утицати на даљи рад школе?
ЖЧ : Од ове године , па у наредних четири, сваки професор ће остати без једног броја часова, па тако неће испунити сопствени фонд часова, а самим тим то ће утицати и на лични доходак. Сваки наставник који нема пун фонд часова третира се као технолошки вишак, а то је сада шест наставника.Највећи проблем је сада хемија, јер професору хемије фали шест часова до пуне норме. Највећи је проблем сада да ти људи испуне норму и добију пуну плату. Ми смо послали школској управи Зрењанин листу технолошког вишка , коју смо били у обавези да пошаљемо да 15.ВИИИ . На жалост нема потребе за попуном кадрова на територији наше општине, и професори који имању мањак часова неће бити преузети од школа из ковинске општине,једино професорка биологије Бранкица Стојковић ће имати два часа у ОШ „Ђура Јакшић“.
Иначе, често се у последње време прича о самовољи директорка и како се они запошљавају своје људе, процедура да би се запослио неки професор је следећа, прво се потрбни профил тражи са те листе технолошког вишка, уколико нема потребног профила, затим се расписује конскурс, али пре тога тражи се сагласност од стране начелника школске управе. Толико о директорској самовољи.
КО: На жалост, без проблема на старту школске године се не може, овога пута, је проблем превоза ученика, с’обзиром да су радници „Југопревоза „ у штрајку.
ЖЧ: 60% наших ученике су путници, и стварно не знам како ће они долазити у школу. Ми идемо преподне, број полазака је мали,а проблем превоза ученика је велики. О овом је требало раније да се размишља а не на пар дана од почетка школске године.
КО: С’обзиром да се не зна када ће се штрајк окончати, а радници најављују и радикалзиацију штрајка због све већег притиска и незаконитих отказа, ученици ће оправдано изостајати из школе,а ако ученик има велики број оправданих изостанака , иде се на полагање разредног испита, како ће се школа понашати и решити овај проблем?
ЖЧ : Ми ћемо морати да прилагодимо евидентирање ученика, јер морамо да их евидентирамо. А, видећемо како ћемо третирати толики број изостанака , јер нису ученици криви за те изостанке. Дај Боже да се ово заврши што пре, али ако се не заврши онда ћемо бити у великом пробелму.
КО: Навикли смо да на почетку сваке школске године школа нешто ново уради (замена прозора,нова котларница, радијатори,клупе,подови) шта је ове године урађено.
ЖЧ: Прво,хвала на том опажању. Ове године реконструисалсмо салу за физичко,као и свалчионице и један део простора смо адаптирали за смештај школских реквизита. Средства су обезбеђена кроз ребаланс општинског буџета. Сала се максимално користи, преко 700 ученика средње и основне школе, а након часова користе је и спортски клубови, па ће сада након реконструкције највећи проблем бити да се та хала заштити, и ако се нешто деси, проблем је ко ће да одговора за насталу штету. У хали је и нова расвета, као и заштитна мрежа , то је урадио општински спортски савез. Уз помоћ ИИ Месне заједнице урадили смо спољно осветљење школе, осветљена је и трим стаза , а поставили смо и ограду у делу школског дворишта који није био ограђен.
КО: Каква је срадња школе и општинске управе?
ЖЧ: Сарадње је коректна, јер смо упућени једни на друге, првенствено школа на општинску праву. Ја додуше имам замерке на бирократију, у смислу претеране папирологије, при потраживању средстава. Процедура би се орала поједноставити, јер захтева превише времена и копирања папира , који онако и постоје у школи, а и сам закон о јавним установа не тражи толика количину папира. Општина има свог буџетског ревизора и на тај начин контролише утрошак буџетских средстава.
Генерални и највећи проблем је функционисање две школе , основне и средње у једној згради. Тако имамо да је директор гимназије и економске школе овлашћен и одговоран за функционисање и одржавање зграде и земљишта, а директор основне школе таква овлашћења нема. Ово говорим у смислу пројекције трошење буџетског новца на годишњем нивоу, нарочито што се у општини стално заборавља да у једној згради функционишу две школе. То су две јавне установе и самим тим количина новаца би требала да буде већа него што је сада. Ако би се гледао износ новца у односу на број ученика који прођу кроз зграду школе, ми добијемо најмање, када кажем ми мислим и на средњу и на основну школу. Предпостављам да се заборавља да су у једној згради две школе, а гимназија и економска школа је власник односно уписана је у катастар и плаћа све рачуне док основна школа то не може. Сарадње је добра али увек може боље.
Желела бих овим путем и да пожелим добродошлицу новим ђацима и њима и онима који су већ ученици наше школе желим пуно добрих оцена , успеха н такмичењима и да са поносом истичу да су ученици гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“