Патрушев: Акције НАТО-а више личе на провокације

22-06-2015 12:54:30 | | / vostok.rs |


Одређене војне вежбе НАТО-а више личе на провокације, него на маневре, али се Русија уздржано односи према таквим демаршима Алијансе под измишљеним поводима, рекао је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

Он је подсетио на термин који САД користе за најближе суседе Русије — „државе на првој линији фронта“.

„Са тим у вези, објављено је да команда НАТО-а планира да размести овде контигент од 30 хиљада људи, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјављује о најзначајнијем ширењу могућности Алијансе од времена хладног рата. При томе, одређене акције НАТО-а више личе на провокације, него на маневре“, рекао је Патрушев у интервјуу листу „Комерсант“.

У својству примера, секретар Савета безбедности Русије наводи војне вежбе НАТО под именом „Јеж“ које је „по чудном стицању околности НАТО смислио да изводи управо у данима када читав свет који још увек није лишен историјског сећања прославља 70-годишњицу победе у Великом отаџбинском рату.

„На Западу су склони да подстичу хистерију поводом сваке појаве руских авиона у међународним ваздушном простору који се налазе на обичној борбеној дужности. Ово није прва година да они лове и не могу да лоцирају руске подморнице које, наводно, улазе у скандинавске воде. Ми се уздржано односимо према демаршима Северноатлантске алијансе под таквим измишљеним поводима“, додао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут