Европа жели да „Гаспром” испоручује више гаса

21-06-2015 12:51:08 | | / vostok.rs |


Руски гасни гигант „Гаспром” и бројне европске компаније потписали су Меморандум којим се планира изградња новог гасовода од Русије до Немачке, преноси француски „Монд”.

Лидери „Гаспрома”, „Шела”, немачког „ЕОН-а” и аустријског „О-Ем-Веа” потписали су Меморандум у четвртак током годишњег Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Нови пројекат ће по свему судећи имати укупни капацитет од 55 милијарди кубних метара годишње, што би било двоструко више од тренутне запремине коју носи „Северни ток”.

Упркос затегнутим односима између Москве и Брисела, Европљанима ће у блиској будућности требати више гаса и Русија, која „жели да постане незаменљив партнер за Европу” је једина земља која може да „испуни њихов захтев по конкурентној цени”, наводи се у листу.

„С обзиром на пад локалне екстракције гаса у Европи и повећања потражње (европских компанија) треба да се развију нове инфраструктуре које би гарантовале (снабдевање руским гасом) европским потрошачима”, стоји у „Гаспромовом” саопштењу.

Поред тога, „Гаспром” и француска гасна компанија „Енжи” разматрали су потребу за новим путевима директних испорука гаса у Европу, као и увођење нетранзитних гасовода.

Русија ће остати примарни снабдевач Европе гасом на дуже стазе, чим се односи између Русије и Европа поправе, рекао је Жан-Франсоа Сирели, извршни директор компаније „Енжи”.