Москва: Крим и Севастопољ у саставни део Руске Федерације

21-06-2015 10:29:56 | | / vostok.rs |


Европска унија продужењем санкција Криму и Севастопољу за још годину дана покушава да казни становнике полуострва који су гласали за припајање Руској Федерацији, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да су Крим и Севастопољ саставни део Руске Федерације и истиче да је „време да се то прихвати као чињеница која не може бити промењеnа методама економских и политичких уцена“.

„Сматрамо да је свака дискриминација грађана Крима и Севастопоља из политичких или територијалних разлога апсолутно неприхватљива“, каже се у саопштењу.

„Европски савет је јуче објавио саопштење у ком је објављен продужетак рестриктивних мера против Крима и Севастопоља до 23. јуна 2016. године“, наводи се у саопштењу руског министарства.

Министарство је истакло да ове рестрикције „не представљају ништа друго него покушај ЕУ да казни становнике полуострва, који су се слободним избором на референдуму одлучили за припајање Русији“.

ЕУ је одлучила да продужи економске санкције Русији за још годину дана.

Санкције, које су уведене због руске анексије Крима, требало је да истекну 23. јуна ове године.

Забрана се односи на увоз робе пореклом са Крима и Севастопоља у ЕУ, инвестирање у те регионе, обуставу туристичких путовања и на извоз опреме за експлоатацију гаса и нафте, као и уређаја за телекомуникацију.

У саопштењу се наводи да су казнене мере продужене због илегалне анексије Крима и Севастопоља, као и да ЕУ неће одступити од непризнавања тог чина.

Санкције Русији које су паралелно уведене због подршке проруским снагама у Украјини још раније су продужене до јануара 2016.

Као и у ранијим приликама, одлука о продужењу санкција донесена је уз сагласност свих 28 чланица ЕУ.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут