Путин: Москва ће одговорити на блокаду државне имовине

20-06-2015 12:16:09 | | / vostok.rs |


Русија ће се супроставити одлуци о блокади њених државних средстава у иностранству и заштитиће своје интересе, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин, наглашавајући да Москва не признаје одлуку суда у Хагу.

"Одлука Арбитражног суда у Хагу може бити важећа само према оним земљама које су потписале и ратификовале Европску енергетску повељу. Русија није ратификовала ту повељу и не признајемо надлежност суда", рекао је Путин на састанку са шефовима међународних новинских агенција на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Путин је нагласио да ће Москва "решити то питање у оквиру цивилизованог правног процеса".

Шеф руске државе изразио је увјерење да нема ништа новог у томе да акционари некадашњег нафтног гиганта "Јукос" покушавају да дођу до исплата од руске Владе.

"И у прошлости смо се суочили са том компанијом и нашим другим партнерима", каже Путин, подсећајући на случај швајцарске компаније "Нога".

Одлука да руска средства буду блокирана у вези је са случајем фирме "Јукос јуниверзал лимитед", огранка некадашњег енергетског гиганта.

Државна средства замрзнута су како би се осигурала исплата спорних руских дуговања према некадашњим акционарима "Јукоса". Ова компанија је блокирана након захтева Москве за исплату заосталих пореских обавеза, које су годинама избегаване.

У јануару 2014. године, суд у Хагу наредио је Русији да плати одштету од 39,9 милијарди долара и 1,85 милијарди долара кипарским компанијама "Хали ентерпрајзес" и "Јукос јуниверзал лимитед". Суд је наредио Москви да исплати 8,2 милијарди долара "Јукосовом" пензијском фонду "Ветеран Петролеум".

"Нога" је дведесетих година прошлог века тужила Москву због наводне неиспоруке нафтних производа од 1,5 милијарди долара у замену за потрошачку робу. Због тога је Француска блокирала руске државне рачуне и имовину институција и компанија из Русије, укључујући и Амбасаду у Париз. Међутим, "Нога" је неколико месеци касније повукла оптужбе против Москве.