Русија и Грчка потписале споразум о оснивању предузећа за изградњу „Турског тока“

19-06-2015 09:57:05 | | / vostok.rs |


Русија и Грчка су потписале споразум о стварању заједничког предузећа за изградњу гасовода „Турски ток“.

„Русија и Грчка су потписале споразум о стварању заједничког предузећа за изградњу гасовода ’Турски ток‘, преко грчке територије“, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак. Гасовод ће имати капацитет од 47 милијарди кубних метара годишње.

„Потписивањем меморандума потврђујемо вишемесечни рад на провођењу гасовода преко територије Грчке. Овај гасовод ће имати стабилизациону улогу у читавом региону. Реализација пројекта није усмерена ни против кога већ обрнуто, уједињује све регионе кроз који пролази“, рекао је грчки министар енергетике Панајотис Лафазанис.

Такође, јуче су шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер и први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић разговарали о испорукама гаса у Србију „Турским током“, каже се у саопштењу „Гаспрома“.


Током састанка било је речи о испоруци руског гаса у Србију. Стране су разговарале о траси за испоруку након 2019. године, када се завршава уговор о транзиту гаса преко територије Украјине. Између осталог, тема разговора Милера и Дачића била је и испорука гаса у Србију гасоводом „Турски ток“, наводи се у саопштењу.