Грчка напушта еврозону и ЕУ ако пропадну преговори о дугу Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150617/2610535.html#ixzz3dORWlgk

18-06-2015 08:38:08 | | / vostok.rs |


Атина ће вероватно да напусти еврозону и Европску унију ако не буде постигнут споразум о одобрењу дуга Грчкој од 7,2 милијарде евра, саопштила је грчка централна банка.

„Пропаст преговора би означио почетак болног пута Грчке који ће сигурно довести до напуштања еврозоне и вероватно Европске уније“, наведено је у саопштењу.

То је разлог зашто банка договор о дугу зове „историјским условом“ и немогуће га је игнорисати.

Директор московског Института стратешког планирања Александар Гусев каже да је ово својеврсно упозорење Европској комисији пред заседање заказано за крај ове недеље.

„У Грчкој влада паника. И то у неком смислу одређује и дневни ред преговора. Заседање Европске комисије је заказано за 18. јун. А 19. јуна, у случају да преговорни процес не успе, састаће се шефови држава еврозоне како би размотрили излазак Грчке из зоне евра“, каже Гусев.

Игор Коваљов, први заменик декана Факултета светске економије и политике на престижној московској Високој школи економије истиче да излазак Грчке из еврозоне свеједно не би решио проблем дуга те земље.

„Заиста, излазак Грчке из еврозоне никоме се не исплати. Не ради се само о очигледној демонстрацији кризе евра, већ ће и саму Грчку све то много коштати. Ако дође до изласка, онда ће морати да се уведе нова, односно стара валута, штампати, ради на заштити, прерачунавати дугове. Сам излазак из еврозоне неће решити проблем дугова који већ постоје.

Говорећи о опцијама које стоје пред Грчком, Коваљов наводи:

„Ако говоримо о могућностима које стоје пред Грчком, нажалост нема их много. Ипак, Грчка много ради на томе, преговара, овај процес дуго траје. Наравно, мора се преговарати и договарати са кредиторима и Грци покушавају да издејствују што је могуће боље решење. И готово сваког месеца, пред исплату, говоре: Ево, сад ће Грчка одустати. Ипак, нешто је платила и мислим да ће бити и следеће исплате.“