Ципрас: ММФ кривично одговоран за грчку кризу

17-06-2015 11:43:55 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да Међународни монетарни фонд (ММФ) сноси кривичну одговорност за грчку дужничку кризу, због чега је позвао европске кредиторе да размотре акције ММФ-а.

„Дошао је тренутак да о предлозима ММФ-а не судимо само ми, већ и Европа. ММФ сноси кривичну одговорност за данашњу ситуацију“, изјавио је Ципрас у обраћању његовој парламентарној групи, само два дана након колапса преговора између грчких званичника и кредитора у Бриселу, преноси агенција Франс прес.

„У овом тренутку, доминира строг став ММФ-а у погледу оштрих мера штедње, и европско одбијање било каквих разговора о одрживости дуга. Фокусираност на буџетске резове је највероватније део политичког плана да се понизи читав један народ који је у протеклих пет година патио, и то не својом кривицом“, изјавио је Ципрас.

Он је истакао да жели споразум који ће ставити тачку на преговоре са кредиторима, али и да је његова влада изабрана да оконча мере штедње.

„Од грчког народа смо добили мандат да бисмо стали на крај мерама штедње, а како бисмо то постигли, потребно је да тражимо споразум који ће расподелити терет равномерно и који неће угрозити плате радника и примања пензионера“, изјавио је Ципрас, истовремено окрививши Европску унију за противљење отпису дела грчког дуга, преноси Ројтерс.