Пушков поднео предлог о стварању међусобне интерпарламентарне комисије Русије и Србије

15-06-2015 02:27:37 | | / vostok.rs |


Србија је једна од ретких земаља која није подржала увођење санкција Русији, изјавио је данас председник Одбора за међународне послове Државне думе Руске Федерације Алексеј Пушков, који је изразио наду да ће Русија имати подршку Србије када се у јануару 2016. године буде одлчивало о укидању санкција.

Председник Николић је изразио наду да ће Европска унија и Руска Федерација врло брзо превазићи своје несугласице и успоставити односе какви су били пре избијања кризе у Украјини.

Пушков је обавестио председника Николића да је Народној скупштини Републике Србије и Државној думи Руске Федерације поднео предлог о стварању међусобне интерпарламентарне комисије.

Он је додао да сматра како је неопходно да се међупарламентарне везе Србије и Русије подигну на виши ниво него што је сада, због изузетне блискости наших двеју држава и значаја који Србија има за Русију. Руска Федерација је до сада такве комисије оформила само са четири државе: са Кином, Италијом, Француском и Индијом, истакао је Пушков.

Вучић и Пушков: Искрени политички односи двеју земаља

Премијер Србије Александар Вучић примио је руску делегацију на челу са Пушковим и обавестио их да се Србија налази на европском путу, али да жели да на највишем нивоу одржи отворене и искрене политичке односе са Русијом, саопштено је из владине Канцеларије за односе са медијима.

Србски премијер је истакао да Србија, с обзиром на велике могућности, жели да још више унапреди економску сарадњу и да се нада повећању извоза пољопривредних производа на руско тржиште, додавши да ће прва прилика за то бити током учешћа србских министара на Санктпетербуршком форуму.

Пушков је оценио да посебан допринос односу наших земаља даје парламентарна сарадња и предложио формирање Међупарламентарне комисије, што Русија има само са Кином, Индијом, Француском и Италијом, како би и парламентарци ефикасније помагали развијању билатералних односа, пише у саопштењу.