Песков: Америка покушала да одржи лекцију папи

12-06-2015 11:30:27 | | / vostok.rs |


Покушај САД да утичу на разговоре папе Фрање са руским председником Владимиром Путином био је напад на суверенитет и покушај да се папи одржи лекција, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Само неколико сати пре сусрета Путина и папе у Ватикану, амерички амбасадор у Ватикану Кенет Хакет је саветовао папу да заузме оштар став према Путину, инсистирајући на томе да би Ватикан требало да „изнесе забринутост у погледу територијалног интегритета“, јавља Раша тудеј.

„Можда је ово прилика да папа приватно поприча о тој теми“, рекао је Хакет, додајући да је папа сигурно упознат са сукобима у Украјини и кризом која влада у тој земљи.

Међутим, на једночасовном састанку са Путином, папа је заузео неутралан став. Апеловао је да би требало упутити већу хуманитарну помоћ, коју Русија већ обезбеђује, као и да би требало пронаћи мирно решење кризе у складу са споразумом из Минска, наводи руска телевизија Раша тудеј.

Ватикан је у саопштењу навео да су се папа и Путин сложили да је важно обновити дијалог и да све стране треба да се обавежу да ће спровести споразум из Минска, пренео је Танјуг.

„Од суштинског значаја је и решавање озбиљне хуманитарне ситуације, укључујући омогућавање да хуманитарни радници добију приступ онима којима је помоћ потребна и да све стране допринесу прогресивном смиривању ситуације у региону“, поручила је Света столица.

Песков је осудио покушај Вашингтона да утиче на разговоре папе и Путина и на спољну политику друге државе.

„Ово је несумњиво флагрантан покушај кршења суверенитета других држава. Руски председник се никада није слагао са тим и сада је категорички против тога“, изјавио је Песков руским медијима.

Држати предавања или сматрати да имају право да држе буквицу папи несумњиво представља нови потез у међународној дипломатији, казао је Песков.

Путин и папа су разговарали о низу питања. Они су размотрили опасност од радикалног ислама за хришћанске заједнице у Сирији, као и заједничке вредности које уједињују православље, католицизам и друге религије у свету.