САД од Балкана поново праве кризно жариште

12-06-2015 11:06:07 | | / vostok.rs |


Председник београдског Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић упозорио је да САД, после неуспеха у украјинској кризи, отварају Балкан као ново геополитичко жариште.

Пророковић је оценио да ће се, с једне стране, са Балкана истискивати руски утицај, што је атлантистички интерес, док је с друге стране циљ направити ново кризно подручје како би се контролисала ЕУ, јер САД у последњих годину и по дана нису оствариле ниједан од своја три постављена стратешка циља.

"У Украјини се Америка дебело преиграла, јер преко украјинске кризе ће се све теже контролисати Европа, а Балкан је најзгодније подручје на континенту да се нова криза отвори и да се преко ње контролише европска политика", истакао је Пророковић у интервјуу Срни.

Он је оценио да управо с тим циљем Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници, којом се "игра на најтање могуће емоције муслимана из БиХ".

"Иде се на повећавање тог међуетничког неповерења и изазивање нове кризе унутар земље. Како ће се српске политичке странке снаћи у тој новој кризи, остаје да се види", каже Пророковић.

Пророковић је упозорио да ће с циљем дестабилизације Балкана бити организован низ различитих акција и да се, после почетка у виду "македонског прољећа", може очекивати наставак на албанском етно-простору, пре свега у Приштини, и наравно у БиХ.

Он је напоменуо да Запад има поприлично велико искуство у том "кризном управљању", када треба срушити институције и постојећи поредак, те покушати стварање неког новог.

"Дакле, то ће ићи преко неколико канала, а један од канала је очигледно и ово повећавање међуетничког неповерења", рекао је Пророковић.

Пророковић не сматра да ће Запад ићи до те границе да поново изазове неки оружани сукоб, јер за то просто нема потенцијала, али да конкретно БиХ у том смислу прете инциденти радикалних исламистичких група.

"Ипак, мислим да може доћи до велике политичке дестабилизације и до рушења институција, уласка у један политички међупростор, који ће личити на ово у Македонији - нити да постојећа влада падне, нити да се власт и опозиција договоре тако да буду проведени нови избори", оцењује Пророковић и истиче да, када су у блокади домаће институције, отвара се простор за странце да онда они управљају свим процесима.

Коментаришући написе да би Србија требало да затражи од Русије да стави вето на најављену британску резолуцију о Сребреници, Пророковић је рекао да му то делује логично и додао да Савет безбедности УН треба да одлучује о неким начелним питањима, а не да "бесмислено троши ауторитет" на нешто што има политикантски карактер.

"Бесмислено је трошити ауторитет Савета безбедности УН на тако нешто. У том контексту ми делује логично да ће се неке државе успротивити томе из крајње начелних принципа, а не због других ствари", рекао је Пророковић.

Он је истакао да политички притисци Запада и Америке на Србе нису ништа ново, али да је ново то што је сада "Србија слаба и што је превише пута попуштала од 2008. године до данас".

"Тако да су они осетили тренутак да могу све то заједно да изнесу на дневни ред и да покушају да остваре своје интересе", навео је Пророковић.

Он је у том погледу подсетио да је потпредседник САД Џозеф Бајден рекао да су балканске земље "на линији ватре", док амерички теоретичари говоре о "ланцу мржње" који је потребно формирати око Русије.

"Дакле, Балкан је један од региона који сада, заједно са Пољском и балтичким земљама, хоће да увежу у том антируском смеру", истакао је Пророковић у интервјуу Срни.

Разговарала: Весна Шурбат