Бомбардовање СРЈ рецепт за Сирију?

24-08-2013 10:17:44 | | Б92/ mojenovosti.com |

Kako navodi list, američki predsednik Barak Obama i dalje odmerava kako da reaguje povodom navodnih napada hemijskim oružjem u Siriji, dok njegovi saradnici istražuju da li bi "Operacija Plemeniti nakovanj", završna faza rata na Kosovu i Metohiji, mogla da posluži kao presedan za akciju u Siriji.

Иако из САД још нису стигле толико јасне претње као из Европе, Обама је у среду наговестио да би могло да дође до покушаја да се заобиђу тела Уједињених нација.

Главни разлог за то је што би Русија сигурно ставила вето на било какву одлуку о примени силе над режимом председника Сирије Башара ал Асада.

"Ако САД нападну другу земљу без подршке УН и без јасних доказа о нападима хемијским оружјем, поставља се питање да ли би то било у складу са међународним правом и да ли бисмо имали подршку савезника за тако нешто", рекао је Обама за ЦНН.

Он је наводе о нападу хемијским оружјем, за који још нема доказа, јер инспектори још нису на терену, назвао великим догађајем који заслужује "смртну забринутост" и навео да САД имају "мало времена да реагују".

Иако се он слаже да је неопходно да експерти УН установе да је било напада хемијским оружјем, у Белој кући се већ разговарало о преседанима и Косову, пише "Њујорк тајмс". То би могло да буде увод у ваздушни удар сличан оном који је у Србији познат под нетачним називом "Милосрдни анђео".

"Косово је очигледан преседан за Обаму, јер су и у Сирији убијани цивили, а Русија има дугогодишње везе са режимом који је оптужен за злочине. Председник Бил Клинтон је 1999. године искористио подршку НАТО и тврдње да штити ненаоружану, рањиву популацију како би оправдао 78 дана бомбардовања СРЈ", пише лист.

Виши званичник је за лист потврдио да је "косовски преседан" тема на састанцима о Сирији, али је истакао и да се разматра да ли би удар из ваздуха имао нежељене последице, као што су дестабилизација Либана или одлив већег броја избеглица у Јордан, Турску и Египат.

"Прејако би било рећи да радимо на легалном оквиру за акцију, с обзиром на то да председник није донео одлуку. Ипак, Косово је, наравно, преседан за нешто што је јако слично", рекао је неименовани званичник.

За разлику од и даље опрезног Обаме, шеф британске дипломатије Вилијем Хејг је рекао да Британија верује да је напад извршен и да иза њега стоји Асадов режим, док је став Русије да је у питању највероватније монтиран догађај.

У међувремену један званичник одбране САД саопштио је да ће америчка ратна морнарица појачати присуство у Средоземном мору још једним, четвртим ратним бродом, наоружаним крстарећим ракетама, због све веће кризе у Сирији.

Неименовани званичник је рекао да је брод Махан требало да се врати у базу у Норфолку, у савезној држави Вирџинији, али да је заповедник Шесте флоте одлучио да га задржи у региону, јавио је Ројтерс.

Тај званичник је, с друге стране, нагласио да морнарица САД није добила налог да се припреми за војне операције због догадјаја у Сирији.