Русија напушта ПССЕ ако буду продужене санкције

12-06-2015 07:52:25 | | / vostok.rs |


Руска делегација још годину дана неће учествовати у раду Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), ако у јануару 2016. године буду продужене санкције против ње, изјавио је новинарима данас шеф руске делегације и председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

„Нећемо напустити нашу политику неучешћа у раду ПССЕ у случају продужетка санкција против нас и зато кажем: ако у јануару 2016. године буде донета одлука о наставку санкција, тада наше делегације неће бити у ПССЕ још годину дана“, рекао је Пушков.

Крајем јануара ове године, ПССЕ је донела резолуцију којом се делегацији Русије до априла одузима један број пуномоћја, укључујући и право гласа, због ситуације у Украјини. Као одговор на то, руска делегација је године напустила Скупштину и до краја 2015. године се неће враћати у њу.

У априлу је објављено да је одложено решавање питања пуномоћја делегације Русије у ПССЕ. Како су саопштили у Бироу ПССЕ, комитет Скупштине надлежан за ово питање препоручио је да се гласање одложи до летњег заседања у јуну месецу.