САД присиљавају Украјину да настави сукоб

11-06-2015 01:22:17 | | / vostok.rs |


САД да присиљавају украјинске власти да наставе сукоб на истоку земље, саопштило је данас руско Министарство иностраних послова и позвало Вашингтон да у потпуности спроводи споразум о елиминисању пројектила средњег и кратког домета.

„За разлику од Русије, Сједињене Америчке Државе не само да не чине никакве стварне напоре да се разреши криза у Украјини и спречи хуманитарна катастрофа у Луганску и Доњецку, већ подстичу актуелне власти у Кијеву да наставе братоубилачки грађански рат“, наводи руско министарство.

У реаговању на извештај Стејт департмента у ком је Русија оптужена за кршење обавеза из уговора, Министарство је саопштило да Русија није предузимала никакве неуобичајене војне активности.

Руско министарство је изразило и озбиљну забринутост што САД планирају да у Пољској и Румунији распореде своје ракетне системе са вертикалним лансирањем. Такође, велику забринутост изазивају активности Пентагона на постављању медицинско-биолошких лабораторија, у близини руских граница, наводи се у саопштењу.

Размештање америчких ракета малог и средњег домета значиће прекид Споразума о ликвидацији ракета малог и средњег домета (РСМД). Москва позива Вашингтон да споразум не доводи у питање, наводи Министарствo иностраних послова Русије.

„Обратили смо пажњу на изјаву представника Пентагона да Сједињене Америчке Државе изучавају варијанте војног реаговања на руско ’кршење‘ споразума. Ствар иде до потенцијалног размештања забрањених ракета малог и средњег домета близу граница са Русијом. Подразумева се да би такве акције означиле потпуно кршење Споразума са америчке стране, са свим последицама које из тога проистичу“, каже се у саопштењу.

„Позивамo САД да обезбеде потпуну реализацију РСМД, не доводећи у питање одрживост документа“, додали су у МИП Русије.