Вучић: ЕУ ће помоћи гасну конекцију Србије са Бугарском

11-06-2015 09:41:37 | | / vostok.rs |


Европска унија ће помоћи Србији око изградње нове гасне интерконекције са Бугарском, а све у циљу диверсификације гасног тржишта, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је сада на Европи да одлучи са колико средстава може да учествује у Србији и најавио да ће изградња кренути што је пре могуће.

Према речима Вучића, Србија је од Европске комисије за енергетску унију добила све гаранције да ће енергетски бити обезбеђена након што 2019. године снабдевање гасом преко Украјине буде прекинуто. Он је рекао да ће та интерконекција омогућити диверсификацију гасног снабдевања и приступ гасу из Русије, али и из Азербејџана и Алжира.

Србија, према речима Вучића, очекује подршку од ЕУ, али је и спремна да својим новцем учествује у реализацији пројекта.

„Ми хоћемо да нама Европа плати више од 50 милиона евра за тај пројекат, а ми да не платимо више од 15 милиона. Е сад, да ли ће они да прихвате те наше жеље — то је друга ствар“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је неопходна диверсификација снабдевања гасом, указујући да, кад постоји више могућности за снабдевање, то може да смањи цену тог енергента. С тим у вези, премијер је казао да је Србија спремна да поред руског и азербејџанског гаса, уз подршку ЕУ, буде повезана и са снабдевањем из арапских земаља. Он је рекао да ће снабдевање гасом бити корисно и због отварања енергетског терминала у Грчкој.

Шефчович: Интерконекција са Бугарском — приоритет ЕУ

Европски комесар за енергетику Марош Шефчович је, са друге стране, рекао да је пројекат изградње гасне интерконекције са Бугарском на листи приоритета ЕУ.

„Дао сам гаранције премијеру Вучићу да ће ЕУ радити са Србијом да се обезбеде сви извори енергије, укључујући и струју и гас, као и да се у скоријој будућности изгради гасна интерконекција са Бугарском. Тренутно гледамо на које начине ЕУ може да помогне“, поручио је Шефчович.

Питање је, рекао је Шефчович, како и у којој мери ће пројекат бити финансиран од стране ЕУ, тачније да ли ће се користити ИПА фондови или ће се у то укључити и Европска банка за обнову и развој.

Што се тиче рокова за завршетак пројекта, Марош Шефчович је рекао да ће се убрзо радити на издавању свих неопходних дозвола и да ће пројекат према прелиминарним информацијама бити завршен у року од 2 до 3 године.

Струја неће поскупeти пре 1. августа

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Влада разговарати о цени струје, да ће о резултатима тих разговора јавност бити обавештена сутра, а да поскупљење неће уследити пре 1. августа.

Премијер је на конференцији за новинаре, након разговора са европским комесаром за енергетику Марошом Шефчовичем, рекао да Влада ради на томе да струја поскупи у што мањем проценту, будући да је свестан да грађанима Србије није лако.

Вучић је рекао да се нада да ће грађани осетити бољитак „по својим џеповима од реформских мера које ће доћи најкасније три месеца након тога“.

Истовремено је указао да ни запосленима у ЕПС-у није лако и да је повећање цене струје битно како би њихова компанија радила боље.

У вези са разговорима који су вођени са ММФ-ом, Вучић је рекао да то нису разговори са непријатељем, већ са институцијом која жели добро Србији, али да Влада Србије боље разуме потребе и ситуацију својих грађана.

Влада ће, како је рекао, заштитити најсиромашније, јер жели да смањи проценат поскупљења струје.

Он је најавио да ће вечерас бити настављени разговори и да очекује да ће сутра Влада изаћи са резултатом.

„Морамо доносити храбре и тешке одлуке. Уверен сам да ће људи бити задовољни финалним резултатом, бољим животом“, рекао је премијер, указујући и на добре економске резултате.

На основу фискалних података, дефицит ће и у јуну бити значајно мањи од планираног, најавио је Вучић и додао да ће према висини дефицита Србија бити међу шест најбољих европских земаља, а у 2016. међу првих пет.

Милош Ћурчин,