Путин: Г7 је само клуб нечијих личних интереса Опширније: http://rs.sputniknews.com/evropa/20150610/2462469.html#ixzz3cje1eVjv

11-06-2015 08:57:36 | | / vostok.rs |


Русија и Италија су сагласне да не постоји алтернатива мирном решавању ситуације у Украјини, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Он је на конференцији за новинаре са премијером Италије Матеом Ренцијем, поводом отварања Светске изложбе „Експо 2015“, рекао да се обе земље залажу за потпуно спровођење Минског споразума. Према његовим речима, споразум садржи све елементе како би се у потпуности решила криза на истоку Украјине, али да се он спроводи селективно.

Премијер Италије Матео Ренци је рекао да Италија такође сматра да је Мински споразум кључан за решавање ситуације на истоку Украјине. Такође, навео је Ренци, Русија представља важан фактор и у решавању кризе у Сирији, на северу Африке, као и у решавању иранског нуклеарног проблема.

Путин је такође навео да је са премијером Италије разговарао на тему санкција према Русији, додуше не о њиховом укидању, већ о негативним последицама на привреду, као и на дипломатске односе двеју земаља. Он је нагласио да ће се „пре или касније све стране одрећи санкција имајући у виду да наносе велику штету свим европским земљама“.

Говорећи о трговинским односима двеју земаља, Путин је навео да је по статистичким подацима Италија за Русију трећа земља у Европи по обиму међусобне трговине, иако је у последње време због извесних разлога трговинска размена опала.

„То никоме не одговара“, нагласио је Путин и додао да је прошле године трговинска размена опала 10 одсто, док је за први квартал 2015. опала за 25 одсто.

Путин се осврнуо и на недавни састанак лидера Г7 и рекао да Русија нема никакве односе са „великом седморком“. Он је оценио да Г7 није организација већ клуб личних интереса.