Награда „Исидора Секулић“ Давиду Албахарију

10-06-2015 08:43:27 | | / vostok.rs |


Роман Давида Албахарија „Животињско царство“ у издању Чаробне књиге из Новог Сада, добитник је овогодишње престижне књижевне награде „Исидора Секулић“.

Диплому, плакету и новчану награду, у свечаној атмосфери Скупштине града, добитнику је уручио председник фонда „Исидора Секулић“ Ратко Адамовић и председник градске општине Савски венац Душан Динчић.

Давид Албахари почаствован је тиме што се нашао, како је рекао, на дугом списку најеминентнијих стваралаца наше књижевности, али је такође нагласио да му награда представља и неку врсту терета, пошто ће морати да се потруди да оправда поверење читалаца и жирија.

„Награда названа по аутору из ближе или даље прошлости наводи писца, добитника те награде, да се упита шта га чини сличним том аутору, а шта пак различитим од њега.

Исидора Секулић је, сматрају зналци, стварала мимо утврђених токова у србској књижевности. Ако је то тачно, онда је већ та чињеница довољна да ме начини срећним што је моје дело награђено наградом које носи њено име“, рекао је Албахари приликом уручења награде.

Душан Динчић, председник градске општине Савски венац, која је давне 1967. године установила и први пут доделила награду „Исидора Секулић“, истакао је да ће се Општина трудити да и у будућности негује и чува праве културне вредности.

Од 51 књиге пријављене на конкурс за награду „Исидора Секулић“ жири је уврстио девет књига у ужи избор. У најужем кругу била су три дела, али је већином гласова донета одлука да награда припадне Давиду Албахарију за роман „Животињско царство“.

Кратким романом „Животињско царство“, који се издвојио међу овогодишњим кандидатима за награду „Исидора Секулић“, Давид Албахари доказао је високи списатељски професионализам, у сваком погледу.

Маша Радовић,