На Марсу откривено стакло?

10-06-2015 08:36:28 | | / vostok.rs |


Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је данас да је Орбитални истраживач Марса (МРО) открио депозите стакла у неколико кратера црвене планете.

У саопштењу НАСА се наводи да су честице стакла које је сонда детектовала настале као последица силовитог удара, највероватније метеора, при чему се створило довољно снаге да се камење растопи, а стакло брзо охлади у атмосфери.

Протеклих година истраживања су показала да су у таквом стаклу на Земљи сачуване мале количине органског материјала, који потиче из времена када је пре више милиона година велики метеор ударио у нашу планету.

Постоји дакле могућност да се и у стаклу на Марсу налазе сачувани докази живота из давне прошлости планете, под претпоставком да је живот на њој уопште постојао.

Будући да се депозити стакла налазе на једној од локација које ће бити истраживане новим Марсовим ровером, који би требало да буде лансиран 2020, научници се надају да ће ускоро бити у прилици да нађу доказе о постојања живота.

Детаљи о марсовском стаклу, које су прикупили Кевин Кенон и Џек Мастард, истраживачи са Браун универзитета, објављени су у часопису „Геолог“.