Острвски Грци прете референдумом о стопи ПДВ-а

10-06-2015 08:18:53 | | / vostok.rs |


Грађани грчких острва прете одржавањем референдума којим би се ставио вето на предлог међународних кредитора о укидању ниже стопе пореза на додату вредност (ПДВ) на грчким острвима, изјавио је данас гувернер једног од грчких архипелага у Егејском мору.

Према речима Јоргоса Хацимаркоса, гувернера архипелага који обухвата популарне туристичке дестинације попут Миконоса и Санторинија, његов регион је одлучио да одржи референдум којим ће подржати грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса, јавља агенција Ројтерс.

Портпарол грчког Министарства финансија је потврдио да су се званичници министарства састали са представницима тог региона како би разговарали о стопама ПДВ-а, али да не може одмах потврдити детаље разговора, као ни коју врсту легитимности ће имати референдум.

„То је нешто што је договорено са министром финансија. То је његова идеја и предлог у циљу заштите Владе од притисака кредитора“, изјавио је Хацимаркос за грчку телевизијску станицу „Скај ТВ“.

Како наводи Ројтерс, план о подизању стопе ПДВ-а је већ дуго времена јабука раздора у преговорима између грчке Владе и њених европских кредитора и Међународног монетарног фонда, будући да две стране настоје да постигну споразум (популарно назван „готовина за реформе“), којим би се одблокирала исплата даље кредитне помоћи Атини.