Лукашевич о Транс-каспијском гасоводу: Нема гасовода без одлуке свих пет земаља

09-06-2015 01:28:21 | | / vostok.rs |


Недавно су медији и западни политичари почели да говоре и пишу о могућој изградњи Транс-каспијског гасовода, који би се евентуално изградио између обала Туркменистана и Азербејџана у политичкој и финансијској подршци САД и ЕУ. Зашто је Русија скептична у вези овог пројекта рекао је представник МСП-а РФ Алксандар Лукашевич.

- Проблем изградње тог гасовода у сваком смислу, по нашем мишљењу, треба посматрати првенствено кроз призму животне средине, па тек онда са становишта економије. О економији пројекта и његовој финансијској ефикасности ће говорити који планирају да "инвестирају" у њега.

Али пре свега, у питању је животна средина, а која се односи на све земље чије обале се налазе на Каспијском мору, и сви, без изузетка. Свих пет земаља имају право да гласају. (Русијa, Азербејџан, Иран, Казахстан и Туркменистан)

Каспијско море је изузетно осетљиво и на најмање промене у окружењу, а један од тих може бити и полагање цеви Транс-каспијског гасовода или, не дај Боже, несрећа у систему. Дозволите да подсетим, да у складу са техничким прописима пумпање горива преко цевовода се одвија под много већим притиском него екстракцијом из бушотина у приобалном појасу. Узрок озбиљне несреће могле би да изазову и природне катастрофе - земљотреси и ерупцијеподводнихвулкана које нису неуобичајене, наравно и људски фактор. Катастрофе попут Чернобила или изливање нафте у Мексичком заливу су тешке лекције од којих се мора научити. Верујемо да безбедност животне средине у Каспијском мору мора бити апсолутни приоритет.

На прошлогодишњем Каспијском самиту самиту у Астрахану лидери пет земаља су нагласили да само државе које излазе на Каспијско море имају право да доносе одлуке о важним питањима Каспијског мора и потврдиле су своју заједничку одговорност за своју будућност. Верујемо да се о таквим питањима несумњиво слажемо и по овом питању.