МСП РФ: У Хрватској етничка и верска нетолеранција према Србима

08-06-2015 12:11:58 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Руске Федерације поводом обележавања 70. годишњице победе над фашизмом израдило је опсежан документ назван "Неонацизам – опасна претња људским правима, демократији и владавини права", у којем је, у оквиру анализе европских земаља, обухваћена и Хрватска, која је прозвана због нетоларанције према Србима.

У документу се између осталог наводи да је "агресивни национализам, етничка и верска нетолеранција усмерена првенствено против највеће мањинске групе, Срба, чији се број од 1991. смањио за две трећине".

Позивајући се на податке активиста за људска права, тврди се да је у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватској прешло у другу веру, односно прихватило католичанство.

"Стручњаци кажу да је главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи због њиховог етничког или верског порекла", наводи се у документу.

Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватској суочавају с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и повратку имовинских права.

Набрајају се такође појединачни случајеви ксенофобног вандализма на православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча за жртве усташког логора Јадовно на Пагу као и скрнављење јеврејског гробља из XVI века у Сплиту.

У овом документу су Славонија, северна Далмација и западни Срем лоцирани као подручја у којима је посебно јак хрватски национализам.

Наводи се и да је бивши председник државе Иво Јосиповић упозорио на узнемирујуће трендове јачања неофашизма и неонацизма у Хрватској, пред којима не би требало затварати очи.