Косачов: Исход самита Г7 зависи од Немачке

08-06-2015 08:39:04 | | / vostok.rs |


Немачка позиција на самиту групе Г7 светских лидера имаће одлучујући значај у одређивању односа те групе према Русији, навео је данас председник Спољнополитичког одбора горњег дома руског парламента Константин Косачов.

Косачов је на свом фејсбук профилу написао да би учесници самита Г7 могли да се оквирно поделе у две групе.

„Англосаксонци, које представљају САД, Канада и Енглеска, залажу се за пооштравање санкција против Русије и ширење политике сузбијања Русије, док су Француска, Италија и Јапан за постепено ублажавање режима санкција“, написао је он.

Позиција ове друге групе проистиче из чињенице да они у поређењу са Англосаксонцима трпе стварне губитке због санкција и не виде никакав смисао у даљој конфронтацији са Русијом, сматра Косачов.

С обзиром на овакав распоред снага, позиција Немачке биће од одлучујућег значаја, наводи он.

„Штета од антируских санкција постаје све осетљивије питање по националну економију: немачки извоз у Русију је опао за трећину откако су санкције уведене“, истиче Косачов.

„Терет одржавања Украјине која је у банкроту такође првенствено подноси Немачка“, написао је Косачов.

Он је додао да ће на данашњем самиту Немци морати да одлуче „да ли су њихови интереси на страни Американаца, који су заглибљени у прошлости, или Европљана, који желе заједничку будућност“.

Позиција Берлина је кључна за исход самита Г7 „који ће ући у историју или као састанак креирања новог система међународних односа, или као састанак који ће остати у постратној историји Хладног рата“, навео је руски званичник.