Има ли Балкан разлога да стрепи од ИД?

06-06-2015 09:29:04 | | / vostok.rs |


Исламска држава објавила је пропагандни снимак којим прети балканским земљама и позива муслимане са Балкана да јој се или придруже или покрену нападе на Балкану. Видео-снимак под називом „Част је у џихаду, порука Балканцима“ објавио је Ел Хаџат медија центар, пропагандни центар формиран како би поруке исламиста допрле до публике на Западу.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић тим поводом рекао је да српске службе безбедности свакодневно прате ситуацију када је у питању радикални тероризам и да предузимају све мере да не дође до преливања тероризма из региона, и нестабилности Србије.

„Свако ко жели да угрози Србију може да очекује жесток одговор Србије, јер нећемо дозволити да неко над нама испробава терористичке нападе", рекао је Стефановић.

„Свако ко жели да угрози Србију може да очекује жесток одговор Србије, јер нећемо дозволити да неко над нама испробава терористичке нападе“, рекао је Стефановић.

Он је додао да ти спотови за домаће службе безбедности нису изненађење, подсећајући да је из полиције и раније упозоравано да може доћи до одређених претњи Србији и радикализације појединца, пре свега младих.

Стефановић је напоменуо да су неки од тих људи под мерама контроле безбедносних служби.

„Пратимо ситуацију, предузимамо мере и свакодневно наше службе безбедности разматрају ситуацију“, рекао је Стефановић.

Екстремисти већ реаговали

Професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић каже за Спутњик да ово није први позив муслиманима на Балкану да се „дигну на џихад“ и подсећа да је први такав позив упутио још Осама бин Ладен 2004. године. Он не сумња да ће екстремни исламистички кругови у региону реаговати на последњи позив Исламске државе.

„Да ли ће реаговати екстремни кругови — па они су већ реаговали. Погледајте само припаднике вехабистичког покрета на овим просторима који су у последњих десет година чинили разна кривична дела, почевши од најлакших — то су дела против јавног мира и реда, па до најтежих попут тероризма и убистава“, каже Трифуновић.

Трифуновић додаје да, према званичним подацима, око 400 Албанаца са Косова, између 300 и 400 муслимана из Босне и Херцеговине и Санџака, 70 из Србије и 20-ак из Црне Горе тренутно борави у Сирији, док је стваран број знатно већи. Трифуновић уозорава да на подручју Балкана делује злочиначка машинерија која производи ратнике Џихада.

Балкан — плодно тле за терористе

„Тај позив који упућују екстремни џихадистички кругови итекако наилази на плодно тле радикалних кругова муслимана који живе на простору Балкана. Такође, оно што јако брине је чињеница да су недавно Албанци са Косова изводили прве самоубилачке терористичке нападе на подручју Сирије и Ирака. Другим речима, не само да та злочиначка машинерија производи џихад ратнике, него је однедавно почела да производи и терористе самоубице“, каже Трифуновић.

Професор Факултета безбедности упозорава да много развијеније земље попут САД и Израела нису успеле да се изборе против самоубилачког тероризма и додаје да је забринут да ли ће власти у региону наћи начин да заштите муслимане који живе на овим просторима и њихову децу.

„Сведоци да све чешће муслиманска деца завршавају у џихад-камповима где се обучавају мимо своје воље и где их обучавају да буду терористи самоубице. Ако на Гуглу укуцате ’деца муџахедини‘ видећете видео-снимак који су поставили муслимани из Новог Пазара, на ком се виде деца између три и пет година која су одведена у Сирију и тамо бораве у кампу за обуку терориста, а иза њих се види застава Исламске државе и аутоматско оружје“, упозорава Трифуновић.

Он додаје да је стекао утисак да политичари са простора бивше Југославије чекају да се нешто деси да би онда „на трагедији формирали неке своје каријере“.

На снимку који је објавила ИД, а који траје нешто више од 22 минута, наратор на енглеском језику говори о историји Балкана и муслиманских заједница у Босни и Херцеговини, на Косову, Македонији, Албанији и другим земљама у региону.

Приказани су припадници Исламске државе који су дошли са Балкана. Неколико бораца из балканских земаља позивају остале муслимане да оду у Ирак и Сирију, „где могу достојанствено и безбедно да живе са својим породицама".

Међу идентификованим исламистима су Абу Билкис, познат под надимком Ал Албани и Абу Мукатил, или Ал Косово, као и Абу Мухамед ел Босни.

Владимир Судар,