Јелена Гускова: Србија је чинила уступке у толикој мери да су јој се чак и Албанци смејали!

19-08-2013 11:31:03 | | СРБски ФБРепортер/ mojenovosti.com |

Јелена Гускова, директор Центра за проучавање балканске кризе на Институту за славистику Руске академије наука, говори о ситуацији на Косову која се развила током најновијих преговора Београда и Приштине.

Госпођо Гускова, добар дан!
Може ли се говорити о томе да су преговори између Београда и Приштине сасвим пропали и да се чланство Србије у ЕУ данас налази под великим знаком питања или да је чак потпуно искључено, или ипак није све изгубљено?

ГУСКОВА: Зависи за кога није све изгубљено. За Европу, за Албанце или за Србе – за сваку страну ситуације је сасвим другачија. Ради се о томе да је садашња власт у Србији дошла на чело државе тек у мају прошле године и да су у питању сасвим нове структуре власти. Претходна власт се у суштини на сваки начин одрекла Косова, али при томе није потписала ниједан споразум. Они су се о свему договорили, али написмено ништа нису потврдили. Нова власт је имала прилику да када је преговарачки процес поново започео, не потпише те документе и да не пристане на уступке. Србија је уступке чинила у тој мери да су Албанци већ почели да јој се подсмевају. Учесник преговарачког процеса са албанске стране Хашим Тачи је говорио: Србима је потребан датум уласка у ЕУ, па нека они попусте. Албанска страна није ни за педаљ одступила од својих захтева. Тврдили су да се ослањају на свој устав, устав непризнате државе. Србија је, с друге стране, била спремна да промени свој Устав, па чак и да разматра место Косова у Генералној скупштини УН. То значи да је чинила тако велике уступке, да је у читавој земљи изазвала негодовање. Било је потребно учинити последњи корак, сести за сто и потписати све о чему су се договорили, при чему су услове поставили Албанци и ЕУ. И руководство државе и читав преговарачки тим нашли су се пред веома тешким проблемом: веома су желели улазак у Европу, али нису желели да се понизе пред Албанцима, јер фактички радило се о понижењу и пред Албанцима и пред Европом.
Чини ми се да су Срби, када су рекли „не“, иза њега поставили запету, јер је после тог озбиљног „не“, о којем данас сви говоре, уследио текст у којем се предлаже да се преговарачки процес настави. То значи да су уступци могући, да се ради о формулацији и о томе на који начин се овај пораз може приказати у јавности. Они не желе у потпуности да се одрекну европског пута. Требало је, међутим, раније да се позабаве анализом онога што се тиме губи и добија.


* Значи ли то да је у суштини зелено светло за улазак Србије у ЕУ привремено угашено, и да тренутно гледамо у жуто трепћуће светло?

ГУСКОВА: Најважније је рећи да није ни било никаквог зеленог светла. Ради се само о почетку преговора, а тај датум ништа не даје, већ само обећава. И аналитичари који се баве овим процесима, као и економским процесима европске заједнице, увек су говорили да пре 2021. Србија по овом питању не треба да очекује никакав помак. То значи да су уступци чињени без икакве сврхе.


* Да ли то значи да је својим одлучним „не“ Србија успела да сачува свој образ?

ГУСКОВА: За сада је успела, у случају да не попусти. Међутим, најзанимљивије, чини ми се, да Срби још нису размотрили једно важно питање: да ли у овој ситуацији још имају на кога да се ослоне? Они су потпуно пропустили прилику да се ослоне на УН и резолуцију 1244. Питање је прешло у сгеру надлежности Европе, а тамо некају на кога да се ослоне, док би у Савету безбедности УБ, наравно, помоћ могле да им пруже и Русија и Кина, које подржавају позицију Београда и не подржавају независност Косова. У питању је веома лоша процена последица корака које је руководство Србије предузело у читавом преговарачком процесу.


* Задржимо се мало на питању шта жели Београд, а шта Приштина. Главни услов Београд да се оформи заједница србских општина са широким овлашћењима за српске општине са сопственим органима управе, полицијом и судством. Реците нам у чему је по Вашем мишљењу проблем? Због чега косовски Албанци не могу на то да пристану?

ГУСКОВА: Као прво, већ веома дуго, од 1945. Албанци покушавају да створе етнички чисту покрајину, а данас већ етнички чисту државу. Шта све нису радили да би се број Срба на Косову смањио и данас их тамо заиста има веома мало. Као друго, Срби живе компактно на северу, али осим тога живе и у великом броју енклава расутих по читавом Косову, што је веома важан фактор. Осим тога, Албанци се боје да ће се поновити ситуација са Косовом у саставу Србије. Ако буде формирана унутрашња аутономна област у саставу Косова, она ће затим тражити да се отцепи као и Косово. А ко ће смети да каже да то не треба чинити (с обзиром да већ постоји прецедент)? У том случају та територија би се могла прикључити Србији. Они се тога плаше. Хашим Тачи је за време читавог преговарачког процеса изјављивао: ни по коју цену нећемо дозволити Србима да стекну било какав облик аутономије. да се не би поновио случај Републике Српске у Босни и Херцеговини.


*Тим пре неће дозволити косовским Србима да имају своју регуларну војску или било какве регуларне оружане јединице.

ГУСКОВА: Ни полицију, ни органе управе. А они данас постоје.
Фактички Београд има двоструку позицију. Са једне стране тврди да је то покрајина у саставу Србије, са друге стране они ту територију дају, а Косово при томе себе сматра независним. Како у таквој ситуацији пронаћи оптимално решење за Србе који тамо остају? Дубоко сам убеђена да ће ако предају Косово сви Срби бити приморани да га напусте, јер данас постоји снажан притисак на сво неалбанско становништо које је изложено стадању и прогонима. Светска заједница, међутим, на то не обраћа никакву пажњу. Када се, са друге стране, ради о Албанцима, сви помињу права националних мањина. Док, када се радио о Србима то не постоји.


*Некадашњи конститутивни народ.

ГУСКОВА: Да, Срби су конститутивни народ. Са друге стране Албанци су конститутиван народ у Албанији.


*Размотримо укратко улогу НАТО-а у овој кризи. Нема сумње да је интервениција НАТО-а довела до формирања независног Косова. Какву улогу НАТО игра данас?

ГУСКОВА: НАТО је покушао да уђе у систем међународих односа 1992, када је после распуштања Варшавског пакта требало да пронађе ново место на светској сцени. Покушао је да у систем међународних односа уђе преко Балкана, када је тамо почела криза, и да преко УН учествује у регулисању сукоба. Међутим, већ од 1994. почело је бомбардовање србских позиција и наставило се 1995. и 1999. То значи да је НАТО у читавом вешенационалном балканском конфликту сасвим јасно стао на једну страну. Постоји мноштво разлога због који НАТО толико жели да се стационира на Балкану. То није самостална организација, већ инструмент у нечијим рукама. НАТО је заинтересован за војну базу Бондстил на Косову и Метохији. То је огромна војна база која располаже не само великом територијом, него и великим могућностима.
Најважније је да ову базу нико на свету не контролише, ниједна европска организација, иако се ради о бази у центру Европе, ниједна светска организација, нити УН… Тамо се налазе тенковски полигони, скривени затвори, скривене болнице, у којима се можда, врши трансплантација и продаја органа, о чему се много говори. Тамо то нико не проверава. Наравно, ако се та територија налази унутар Србије, значи да ће се за оно што се тамо ради одговарати пред Беогадом. А ако је Косово независно, база ће заувек бити „натовска“. НАТО је за ову територију заинересован зато што је то главни центар трговине наркотицима. Сви путеви трговине наркотицима пролазе преко Косова и настављају даље у Европу и друге земље света. Значи да неко од оних који су бомбардовали и који данас чувају ту територију, мислим на „натовце“ и на оне који су изнад њих, очигледно добијали велики новац од те трговине.


*А какви су данас односи између косовских Срба и косовских Албанаца? Колико је напета ситуација на северу Косова?

ГУСКОВА: На северу Косова ситуација није посебно напета, јер тамо нема Албанаца. Међутим, у другим областима, где се налазе енклаве, ситуација је веома напета. Будућност енклава зависи од ове одлуке. Али, најгоре је то што Београд при томе косовске Србе ни за шта не пита, већ решава њихову судбиу уместо њих. У случају да се данас настави ова конфузија, и процес отцепљења стопира кроз одбијање упућено Бриселу, постоји шанса да се и Срби са Косова на неки начин укључе у решавање сопственог проблема Ако не буду добили аутономију, они ће једноставно бити елиминисани са Косова. Тај роцес траје веома дуго, још од 1945. Проблем на Косову није од јуче, као ни остали проблеми на просторима где постоји албанско становништво. То се односи и на Македонију, Црну Гору и Грчку.


*Осим тога, у питању су последице политике коју је водио Мусолини стварајући албанску државу на Балкану.

ГУСКОВА: Сасвим тачно. И Албанци маштају о томе да створе државу какву су имали од 1941. до 1945.


*На територији Косова све до данас траје подела имовине. И поставља се питање о приватизацији српске имовине од стране Албанаца. Какви кораци се предузимају у том правцу? Знам да су Албанци спремни да у тај посао укључе Американце нудећи им контролни пакет акција у рудницима на Косову, што значи да се ради о једном економском питању.

ГУСКОВА: Ствар је у томе да тамо заиста постоје извесни природни ресурси, али не бих рекла да су у питању значајна богатства.


*Значи да то није пресудно?

ГУСКОВА: Не, није то простор који природним богатствима може да прехрани Европу, Америку или Русију. Важније је ко ће уопште владати том територијом.
Буде ли она независна, нуде ли то друга албанска држава, Албанци су тамо већ спремни на оружје, тада ће се одмах подићи и Македонија. Албанци су тамо већ спремни на оружје. Одмах ће се подићи и југ Србије, где у три општине и у неким другим регионима постоји већина албанског, муслиманског становништва. То значи да ће бити створена једна велика албанска територија. У почетку ће то бити 3-4 мале државе, које ће имати подршку Америке, а затим ће настати Велика Албанија, чију мапу данас можете купити на свакој бензинској пумпи на Косову и Метохији.


*Госпођо Гускова, хвла Вам на разговору.


КАТЕГОРИЈЕ