Русија жели да пропише обавезе Кијева у новом споразуму о гасу

03-06-2015 10:15:02 | | / vostok.rs |


Русија предлаже да се у нови пакет гасног споразума који би могао бити потписан на крају предстојећег састанка Русија-Украјина-ЕК укључе обавезе украјинске стране за куповину и складиштење гаса и издвајање финансијске помоћи ЕУ у те сврхе, саопштио је новинарима у Бечу министар енергетике Русије Александар Новак.

„Наши сарадници раде на документу. Желели бисмо да у тим документима буду обавезе Украјине за куповину и складиштење гаса, обими и обавезе европске стране, која би узела на себе питање пружања финансијске помоћи, јер, као што знате, тамо (у Украјини) сада постоји проблем са новцем за исплату гаса за складиштење“, рекао је Новак.

Министар је навео да је руска страна спремна да потпише такав документ. „На документу се ради. Ако се тамо буду налазиле неке ствари које треба утврдити, бићемо спремни да потпишемо. Ако тамо опет буду обавезе само са наше стране, као што је то било у другом кварталу, то онда нема смисла. Све одлуке ћемо сами доносити“, појаснио је Новак.

Говорећи о датуму предстојећег тространог састанка, министар је навео да он може бити одржан крајем јуна.

„Датум ћемо одредити заједно са Шевчевичем (потпредседником ЕК за енергетску Унију Марошом Шефчовичем) и Демчишином (министром енергетике Украјине Владимиром Демчишином), највероватније ће то бити након 20. јуна“, рекао је Новак.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут