На мети НАТО агресије старачки дом и санаторијум - на данашњи дан 1999.

02-06-2015 12:10:39 | | / vostok.rs |


Немоћни на мети НАТО

СУРДУЛИЦА - Авијација НАТО бомбардовала је санаторијум у Сурдулици, у понедељак око поноћи. Са два пројектила погођен је старачки дом у санаторијуму и павиљон у тој здравственој установи насељен избеглицама. Према до сада прикупљеним подацима, погинуло је 20 људи, саопштило је у понедељак Министарство за рад, борачка и социјална питања Србије.

Страхује се да је број погинулих и већи, јер је уклањање рушевина у току, а у Дому је било смештено 50 корисника.

Министарство оцењује да је одговорност за напад на Дом за старе тим већа, ако се има у виду да су пензионери и стара лица заштићени међународним конвенцијама о заштити старих и инвалида.

Београд поново у мраку

Авијација НАТО-а у току ноћи гађала поново електроенергетска постројења у Београду, након чега је главни град СР Југославије остао без струје, а на мети су се нашли и објекти у Панчеву, Младеновцу, Кикинди, Врању и Косову и Метохији.

Трафо-станице на Бежанијској коси и у Лештанима, које су гађане и прошлог четвртка, нападнуте су са по три пројектила у понедељак у 21.25, због чега је било потпуно прекинуто снабдевање потрошача у Београду и већем делу Војводине.

БЕОГРАД - НАТО авијација је у зору, током скоро получасовног напада, са више пројектила бомбардовала уже и шире подручје Београда.

Славица Стоиљковић је погинула а њен син Љубомир Костић је тешко повређен када је у понедељак у 04.15 бомбардован Рипањ у околини Београда. У том нападу срушене су три куће

Авијација НАТО је у 04.07 часова са четири пројектила гађала објекат у Волгиној улици, у густо насељеном делу Звездаре. Од гелера су оштећени многи стамбени објекти на потезу од Волгине па до Булевара Револуције. У Клиничко-болничком центру "Звездара" је амбулантно збринуто осам грађана који су посечени стаклом или лакше рањени у ракетирању Волгине улице.

Разводно постројење Термоелектране Никола Тесла А у Обреновцу авијација НАТО гађала је у 3 сата и 45 минута с четири пројектила, а касарну у Обреновцу с три пројектила.

Авијација НАТО је од 03.50 до 03.57 испалила пет пројектила на Макишко поље, а у периоду од 03.48 до 04.08 неколико детонација зачуло се и са подручја Батајнице.

Од 03.50 до 04.00 часа са више пројектила гађано је и подручје Миљаковачке шуме.

У поновљеном нападу на подручје Београда, који је у понедељак трајао од 8.50 до 9.15, авијација НАТО испалила је и два пројектила на далековод у Бољевачкој шуми према Обреновцу. Са четири пројектила бомбардован је радио-предајник у селу Звечка код Обреновца, а на подручје села Рипањ у подножју Авале, јужно од Београда, испаљена су три до четири пројектила на пут за село Ивановићи.

ЛЕСКОВАЦ - У понедељак у 12 сати и 46 минута НАТО авиони су бацили два пројектила у рејон села Међе и оба су експлодирала остављајући дубоке трагове. Од 13 до 13.07 сати авиони су се обрушили на рејон Доњег Синковца, приградског насеља које се налази западно од Лесковца. Том приликом експлодирало је шест пројектила.

ПРИШТИНА -Са више од 50 пројектила авијација НАТО нападала је у ноћи између понедељка и уторка циљеве на Косову и Метохији. У извештају Покрајинског центра за обавештавање наводи се да је најжешћи напад претрпела општина Призрен, на чију је територију испаљено 34 пројектила, од којих је 20 пало у рејону карауле Горожуп.

У Приштини је у понедељак нешто пре поноћи одјекнуло пет снажних детонација, а како су јавили београдски медији, авиони НАТО испалили су два пројектила на периферију Приштине, у правцу Косова Поља, а три су експлодирала на подручју споменика на Газиместану и простору између православног гробља и складишта "Југопетрола" у главном граду Косова и Метохије.

Приштински Медиа центар саопштио је да је НАТО у неколико наврата бомбардовао реон села Горожуп и Пиране недалеко од југословенско-албанске границе, западно од Призрена, као и село Радеш, недалеко од Драгаша и додаје да је на ова села у интервалу од 17 часова до поноћи бачено преко 30 пројектила. Око три сата после поноћи, са два пројектила гађан је реон Дечана.

Авијација НАТО у бомбардовању православног гробља у Приштини у понедељак у 03.25 часа оштетила је преко сто гробова и споменика, а знатно је оштетила и стару капелу.

Један пројектил, велике разорне снаге погодио је центар православног гробља, километар удаљеног од строгог центра Приштине. Експлозија је избацила на површину делове тела упокојених.

ВРАЊЕ - У понедељак између 08,02 и 08,41 час НАТО авиони су бомбардовали непосредну околину Врања са осам пројектила.

На мети једног пројектила био је већ оштећен радио-телевизијски предајник на планини Плачковица повише Врања, док је седам бомби лансирано нешто јужније од Врања, код села Нерадовац.

НОВИ САД - Авијација НАТО ракетирала је, по трећи пут од почетка напада, постројења за снабдевање Војводине електричном енергијом на Римским шанчевима надомак Новог Сада.

Напад је почео у понедељак 03.50 часова, када су из тог правца одјекнуле две снажне детонације. Истовремено делови Новог Сада су остали без струје, а напад је поновљен и у 04.15 часова, када су се из истог правца чуле још две, такође, снажне детонације.

У понедељак око 4 сата бомбардована је и Рафинерија уља на Панчевачком путу, одакле је одјекнуло неколико снажних детонација.

СМЕДЕРЕВО - Нешто после поноћи, осми пут од почетка агресије, са седам пројектила, авиони НАТО бомбардовали су складиште "Југопетрола" у Смедереву. У нападу на Смедерево, један човек лакше је повређен.

КИКИНДА - Авијација НАТО напала је у уторак, 15 минута после поноћи, са четири пројектила и подручје Кикинде. Према извештају београдских медија, два пројектила пала су у близини касарне у том војвођанском граду. Друга два пала су североисточно од Кикинде, а гађана је и пруга Кикинда Темишвар, код банатског Великог Села.

ВРАЊЕ - Предајник Радио телевизије Србије на врху Пљачковице код Врања гађан је са четири пројектила у понедељак између 19.46 и 19.50.

ПРИЗРЕН - Авијација НАТО почела је у уторак ујутро око 08.00 бомбардовање призренских села у погранчном делу рејона Хаса на југословенско-албанској граници.

НОВИ САД - У уторак два сата после поноћи у центру Новог Сада одјекнуло је неколико снажних детонација, али се још не зна шта је био циљ НАТО-а. Експлозије чуле из правца приградских насеља Ченеј и Пејићеви салаши.

ПАНЧЕВО - Осам јаких детонација чуло се у центру Панчева уторак између пет и 20 минута после поноћи. Мања материјална штета причињена је у улици Стевана Шупљикца и у насељу Кудељевски насип. У исто време авијација НАТО напала је и подручје села Омољица, јужно од Панчева.