Русији БРИКС важнији од самита Г7

02-06-2015 08:52:21 | | / vostok.rs |


Иако су немачки привредници затражили да руски председник Владимир Путин буде позван на самит Г7, аналитичари сматрају да је то мало вероватно због оштре позиције САД и Канаде. Према њиховим речима, самит у баварском замку Елмау за Русију сада није приоритет. Москви је важан састанак шефова држава БРИКС-а и ШОС-а у Уфи.

Подсетимо, западне државе су се договориле да обуставе чланство Русије у Г8 после повратка Крима у састав РФ у марту 2014. године, али је према речима директора Источног комитета немачке економије Екхарда Кордеса, решавање многих међународних проблема немогуће без учешћа Москве.

На територији Русије ради више од 6.500 немачких фирми, али према речима политиколога Александра Рара, интересовање за ублажавање позиција према Русији нема само Немачка.

„И бизнисмени из Италије и других држава желе да се обнови дијалог због тога што страдају многе фирме које су годинама радиле на руском тржишту. Сада се оне плаше да ће изгубити позиције које су имале, а да ће на њихово место доћи фирме из Кине и других азијских држава“, истиче Рар за Спутњик.

Према његовом мишљењу „најглобалнија“ тема на самиту Г7 ће бити промена климе, иако, како каже, разматрање тог питања без учешћа највеће државе на свету делује чудно.

„Било како било, Русији самит у баварском замку Елмау, где ће се одржати самит Г7, сада није приоритет, већ су то састанци шефова држава БРИКС-а и ШОС-а који ће бити одржан у јулу у руском граду Уфи.

Дипломата и члан Руског савета за међународна питања Глеб Ивашенцев за Спутњик каже да је главни задатак самита у Уфи повећавање улоге „глобалног Истока“ у политичком и економском животу планете, подсећајући да државе БРИКС-а стварају четвртину глобалног БДП.

То што се самит пет водећих светских економија у развоју, према његовим речима, одржава у Русији, показује да је изолација државе празна прича.

„Планирамо велики заједнички програм у главним браншама светске економије — енергетици и информативној безбедности. Прошле године су државе БРИКС-а оформиле заједничку банку, која ће постати једна од водећих у свету“, рекао је он.
Ивашенцев објашњава да о ширењу БРИКС-а неће бити речи у Уфи, али сматра да се око ове организације ствара „гравитационо поље“.

Стручњак Московског државног института за међународне односе Игор Денисов, подсећа да Шангајска организација за сарадњу (ШОС), коју осим Русије и Кине чине Казахстан, Киргизија, Таџикистан и Узбекистан, осим традиционалних питања безбедности и борбе против тероризма и трговине дрогом, тражи и нове форме сарадње у области економије.
„Могуће је да ће организација решавати питања стварања алтернативне финансијске архитектуре. Није искључено ни стварање банке ШОС-а“, закључује стручњак.

Тимур Блохин,