До сада необјављени снимци бомбардовања Новог Сада

01-06-2015 02:29:26 | | / vostok.rs |

Историјски архив града Новог Сада објавио је на свом Јутјуб каналу до сада невиђен снимак бомбардовања Новог Сада из 1944. године

Историјски архив града Новог Сада објавио је на свом Јутјуб каналу до сада невиђен снимак бомбардовања Новог Сада из 1944. године.

Како су за 021 рекли у архиву, снимак је недавно откривен и потом сређен у сарадњи са РТВ и приказан током изложбе о 70 година од ослобођења Новог Сада, а сада је постављен на интеренет како би и шира јавност имала прилику да га види.

На петоминутном снимку се могу видети грађани како у центру града, на Тргу слободе беже у склоништа, авиони изнад града, као и експлозије и дим од последица бомбардовања.

Снимак приказује и многе уништене објекте, али није могуће идентификовати тачно из којих су делова града. Могуће је препознати поразрушене зграде у улици Максима Горког у делу који је наближи кеју, као и фабричка постројења која су некад била у Радничкој улици, попут Албуса.

Откривање овог снимка ће помоћи новосадским историчарима да више истраже шта се дешавало током августа и септембра 1944. године у Новом Саду, јер се до сада ова тема слабо истраживала.

Многи подаци су откривени претходних година и то захваљујући интеренту на којем су се појавили извештаји о летовима савезничке авијације.

За Нови Сад су били најважнији подаци о деловању 15. Ваздухопловне армије англо-америчких снага стациониране у Италији која је бомбардовала град десетак пута, јер до данас није потврђено колико је укупно налета било.

Само англо-америчко бомбардовање је било прецизно и на мети су се нашле фабрике, аеродром, касарне, објекти окупационих власти, електрична централа, железничка инфраструктура и мост на Дунаву.

Цивилни објекти који су тада оштећени су се налазили поред објеката који су били на мети напада. Тачних података о броју настрадалих у бомбардовању 1944. године нема, а процене иду и до 1.000 погинулих.

Нови Сад је током Другог светског рата бомбардован и априла 1941. када су немачки бомабрдери бацили бомбе на војне и цивилне објекте у граду.

Неки хроничари бележе, али није потврђено, да су совјетски авиони пред ослобођење октобра 1944. године такође имали мања дејства над подручјем града бомбардујући немачке и мађарске колоне у повлачењу.

Ж. Богосављевић