Ципрас: Није Грчка крива што нема споразума

01-06-2015 09:31:57 | | / vostok.rs |


Не треба кривити Грчку због тога што још није постигла споразум са кредиторима, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас и позвао европске лидере да заобиђу техничке разговоре и пронађу политичко решење.

Атина са кредиторима наставља преговоре, чији је циљ постизање споразума о новцу у замену за реформе, али се очекује да неће испунити данашњи рок који је сама поставила за постизање споразума и одмрзавање помоћи, тврде извори упознати са током разговора, наводи Ројтерс.

„Ако нисмо постигли споразум са нашим партнерима, то није због наше тврдоглавости или несхватљивих ставова грчке стране“, написао је Ципрас у колумни која је данас објављена на веб-сајту француског „Монда“.

„Разлог је пре опсесија неких представника институција, који инсистирају на неразумним решењима и равнодушни су према демократском резултату недавних избора у Грчкој“, написао је Ципрас, додајући да су европске и међународне институције спремне да буду флексибилне.

Он је истакао да је грчка влада спремна на компромисе, на пример по питању приватизације, иако је његова партија идеолошки против тога.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је, у међувремену, изјавио да би излазак Грчке из еврозоне могао нарушити поверење у заједничку валуту, преноси Ројтерс.

„Не слажем се са становиштем да ћемо имати мање брига и проблема ако Грчка одустане од евра“, рекао је Јункер у интервјуу који ће у понедељак објавити „Зидојче цајтунг“.

Он је немачком листу рекао да би повлачење Грчке резултирало повлачењем међународних инвеститора из Европе и да му је јапански премијер за време његове посете Токију казао да јапанске инвестиције у Европи зависе од поверења у евро.