МИЛАН ПЕШИЋ – СРБИЈА ИМА ПОТЕНЦИЈАЛ

17-08-2013 01:22:26 | | / mojenovosti.com |

Интервју са Господином Миланом Пешићем, чланом Градског већа Града Ниша.

Колико је у овом тренутку Србија заиста близу ЕУ?

Зависи да ли то посматрамо кроз жељу или стварну намеру. Србија жели да буде део ЕУ, али процес промене свести код великог броја људи не прати ту жељу до краја. Мислим да није ни ближе ни даље него пре извесног времена, да некако стагнира и да та стагнација ускоро мора престати на свим нивоима, од највиших до најнижих. То се постиже подизањем нивоа и колективне и личне свести. ЕУ није поклон који треба да добијемо лепо упакован и са машницом, него процес на коме се ради у континуитету.

Борба против корупције као искрена борба против криминала у Србији или борба за бољу позицију на следећим изборима?

Искреност и политика не иду увек руку под руку, а многе ствари су још увек везане за личне афинитете, амбиције, склоности… Има свакако и једног и другог, зависи од кога долази. На жалост, бављење политиком није квалификациона ствар, политиком се могу бавити сви који то желе или који процене да је то добро за њих. Тако, ако је политичар добар и искрен човек, онда је и његова борба искрена, а ако није…

Да ли Србија данас има искрену и праву Владу, будући да су све странке на неком нивоу власти?

Искрену онолико колико сваки појединац из ње може и жели да буде искрен, праву свакако. Годинама је у нашој земљи владао једнопартијски систем и сви су из тога по нешто научили. Власт и треба да буде мешовита, да заступа ставове и ових и оних, и овакве и онакве, али коначна одлука о свему мора да буде крајње објективна, са добрим разлогом и образложењем.

4. Колико по Вашем мишљењу људе у Србији занима политика, а колико неке обичне, свакодневне, животне ствари?

Људи у Србији имају много егзистенцијалних проблема да би се суштински занимали за политику. Међутим, политика има огроман утицај на живот сваког понаособ, па свесни тога, људи покушавају да држе корак са политичким дешавањима. Генерално, мислим да су им важније те обичне, свакодневне ствари. Животни стандард и интересовање за политику једног народа су обрнуто пропорцијални – што је стандард бољи, политика је мање важна, јер значи да је добра и да се води на прави начин, и обрнуто.

5. Европске вредности као услов за Европску унију или Европске вредности као мотор реформе Србије?

Европске вредности су свакако услов за ЕУ, а истовремено морају бити мотор реформе Србије. Али тај мотор мора да ради непрекидно, да се одржава и да врши своју функцију. Неопходно је да признамо своје мане и слабости, као народ и као систем, да онда истински пожелимо да на њима радимо и да радом и залагањем дођемо до жељеног нивоа. Није лако, постоји и инерција, али уз праве мотиве, могу се постићи и прави резултати.

6. Колико је Град Ниш отворен и спреман за инвеститоре?

Ниш је отворен за све, па и за инвеститоре, али ниво спремности у овом тренутку је још увек дискутабилан. Свакако се на њему може и мора радити, али то је ситуација и другим градовима Србије. Дефинитивно да сви имамо проблем са бирократијом и папирима било које врсте – дозволама, захтевима, решењима, процедурама. Ипак, то није нешто што се не може променити, а и Ниш и читава Србија иду ка томе.

7. Шта Град Ниш нуди потенцијалним инвеститорима?

Ниш је град са много потенцијала и нуди заиста много тога, у првом реду стручне кадрове из разних области. Људи су жељни посла, акције, промена на боље, а један град у првом реду чине људи. Свакако да у Нишу постоје и други ресурси, одличан географски положај, пријатна клима, доста добра инфраструктура… Има много простора за инвестиције различитог типа, од туристичких до индустријских.


КАТЕГОРИЈЕ