Национализам може да изазове брз распад ЕУ

31-05-2015 11:50:58 | | / vostok.rs |

Европски пројекат је у својој најдубљој кризи


„Искушење национализма“ може бити окидач за земље-чланице ЕУ да траже независност од Брисела и „врате моћ“ својим престоницама, задајући тако смртоносни ударац систему Европске уније, наводи приватна америчка обавештајна компанија „Стратфор“.

Према прогнозама „Стратфора“, губитак економског просперитета у ЕУ, који прати успон национализма и широко распрострањеног евроскептицизма, вероватно би могао да мотивише неке државе да „врате власт“ из Брисела у своје главне градове, што би довело до крајњег колапса ове мултинационалне организације.

„Европски пројекат је у својој најдубљој кризи. Економска превирања која су почела 2009. године, а произвела кризу еврозоне, пробудила су националистичке инстинкте и тако пољуљала паневропејство. Ове центрифугалне силе су увек биле присутне и, историјски, то је навело неке чланице да одустану од извесних иницијатива. Кључна разлика у 2015. години је, међутим, што ће народи да бирају да окрену леђа интеграцији — први пут у историји ЕУ“, разрађују аналитичари „Стратфора“.

Европска унија је одувек посматрана као покушај стварања јединствене транснационалне организације у циљу остваривања идеја мира и економског просперитета у региону. Међутим, од самог почетка организација је патила од такмичења између национализма и паневропејства.

Глобална финансијска криза из 2008. године битно је умањила позиције заговорника европских интеграција у односу на националне владе у Европи. Штавише, криза је створила велики број озбиљних проблема изазваних интеграцијама, посебно што је економска и монетарна унија „онемогућила да државе-чланице ускладе своје појединачне монетарне политике“, истакли су аналитичари.

Тешка економска ситуација у ЕУ пребацила је тежиште ка аргументима евроскептика и омогућила њихову победу на европским изборима у неколико држава-чланица у мају 2014. Необично, годину дана касније, у мају 2015. године, британски премијер Камерон најавио је да планира 2016. године да одржи референдум за останак Британије у оквиру ЕУ.

Аналитичари су нагласили да ће лондонски потез отворити Пандорину кутију, подстичући друге државе-чланице да траже више независности од Брисела.

У међувремену, у светлу тренутне економске рецесије, као и наглог прилива избеглица из Африке и са Блиског истока, основни принципи ЕУ — слободна трговина и слободно кретање народа — оштро су критиковани од стране држава-чланица Европске уније, чак и Француске, једног од оснивача ЕУ.

Према „Стратфору“, Брисел треба да спроведе озбиљне, али непопуларне структурне реформе, које имају за циљ јачање економије Европске уније на дуге стазе и спречавање распадања.

Онај ко оклева изгубљен је, упозоравају аналитичари.

„У међувремену, искушење национализма да утиче на државе-чланице да се суоче са Бриселом и врате моћ својим престоницама, у крајњој линији значи смрт Европске уније“, истакнуто је у извештају „Стратфора“.