Лавров: САД би у нечем да сарађују, а у нечем да се свађају са нама

30-05-2015 12:48:20 | | / vostok.rs |


Москва не одбацује сарадњу са Вашингтоном, међутим, области разговора морају да задовоље интересе Русије, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров у интервјуу за тв канал Росија 24.

„Ми нећемо одустати од контаката, али то нећемо радити због тога што они желе о нечему да разговарају са нама, већ зато што су управо нека питања важна за руске интересе“, рекао Лавров, коментаришући односе са Сједињеним Америчким Државама.

Према његовом мишљењу, односи Русије и САД се не могу поредити са „хладним ратом“, нити има објективног идеолошког супротстављања које би условило повратак на нешто слично „хладном рату“.

„Постоје озбиљни проблеми у вези са тиме што се свет мења, а приступи наших западних колега и даље остају онакви какви су били у епохи њихове недвосмислене доминације“, рекао је Лавров и додао да је процес формирања мултиполарног система у раскораку с покушајима да се све задржи под својом контролом који предузима „историјски Запад“ на челу са САД.

Лавров је нагласио да је за Русију најважније да се успостави сагласност да је данас немогуће самостално решавати светске проблеме или удвоје, наводећи проблем хемијског разоружања Сирије, преговора о иранском нукеларном програму…

„Да би било тако треба узимати принцип колективе акције за основ у свим другим случајевима. Не може се полазити од тога да ће нас у неким питањима САД благонаклоно позивати на сарадњу, а у другим узимати за право да нас, како кажу, ‘кажњавају’“, поручио је руски министар.

На питање да ли се појавио знак новог попуштања и хоће ли бити „рестартовања“, Лавров је одговорио да „реч имају америчке колеге“, као и да је посета америчког државног секретара Џона Керија Сочију вероватно „де факто значила да Вашингтон разуме да ипак треба успостављати мостове и завршити тај неуспешни период у односима, који не доноси ништа добро ни нама, ни Американцима, ни осталом свету“.

Говорећи о тероризму, Лавров је рекао да међународна заједница мора одлучно да се бори против тероризма, независно од тога на чијој територији и против кога делују екстремисти.

„Ако сте терориста, то значи да сте свуда терориста“, нагласио је шеф руске дипломатије и додао да се томе мора прилазити с јединственим критеријумом, без двоструких аршина.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут