Снабдевање гасом са више страна није заокрет ка Америци Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150529/2211670.html#ixzz3bVxjDgkY

29-05-2015 10:32:09 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да његово залагање за диверсификацију гаса није „заокрет ка Америци“ већ жеља да обезбеди енергетску сигурност и ефикасност за Србију.

Вучић је овом изјавом, датом по доласку из Тиране, прецизирао изјаву из интервјуа агенцији „Асошијетед прес“, у којој је рекао да је Србија спремна за диверсификацију извора гаса због енергетске безбедности и сигурности.

„Србија је спремна за диверсификацију извора гаса, што је такође веома важно за наше америчке пријатеље. Једна од могућности је гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејџана“, рекао је Вучић за АП.

Он је јуче у Београду подсетио на чињеницу да Русија 2019. прекида снабдевање Европе гасом преко Украјине и да од те године Србија неће имати обезбеђен гас из правца Мађарске, те је рекао:

„Кад 2019. године Руси престану да шаљу гас преко Украјине, питаћу вас одакле да га узмемо“.

Истакавши да је „мали“ да би говорио о Русији или Америци, Вучић је рекао да свако треба да брине за себе, те да је његов посао да се стара о Србији.

„Хоћу да неко ко дође после има обезбеђене цевоводе, интерконекторе са одређеним земљама, да можемо да имамо гас и да га, ако је могуће, имамо и јефтиније него данас и него што нам неки нуде“, рекао је Вучић упитан да ли спремност за диверсификацију гаса значи заокрет ка САД.

Вучић је подсетио да већ пет месеци говори да је Србија спремна да разговара о гасу са више различитих страна.

„Наравно да смо за диверсификацију и да ћемо да покушамо са свих страна да добијемо гас. Ако могу да помогну Руси —хвала, ако могу Американци — хвала, ко год може — хвала“, рекао је Вучић.

Он је навео да је жеља и посао сваког премијера да обезбеди енергетску ефикасност земље.