Путин оштром критиком поставља САД на место

29-05-2015 10:24:51 | | / vostok.rs |


Током сусрета са секретарима савета за безбедност земаља БРИКС-а, руски председник Владимир Путин дозволио је себи необично жестоке изјаве на рачун САД, пише немачки лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Он је, не без основа, окривио Америку за експанзију Исламске државе и за напад на суверенитет других држава. Нема сумње да ће после Путинових речи уследити конкретне акције, уверен је аутор чланка.

Председник Русије Владимир Путин оптужио је Запад да подстиче деловање Исламске државе, пише аутор „Дојче виртшафтс нахрихтена“.

„Ми знамо шта се, сада рецимо, дешава на Блиском истоку, у северној Африци, знамо проблеме у вези с терористичком организацијом која је себи дала право да се зове Исламска држава. Али у тим земљама, у којима она сада цвета, није било никаквог тероризма, док није дошло до потпуно неприхватљивог мешања споља, и то без санкција Савета безбедности Уједињених нација. Јасно је да су последице тешке. Неопходно је кориговати све оно што се дешавало претходних година на међународној сцени“, изјавио је руски лидер током сусрета са секретарима савета за безбедност земаља БРИКС.

У агресивној политици Запада руски лидер види опасност за друге државе: „Јасно је, такође, да се и наше земље (чланице БРИКС-а) у великој мери суочавају с великим претњама повезаним с нарушавањем норми међународног права и с нарушавањем суверенитета разних држава, сфера њиховог деловања“.

Током сусрета с представницима Кине, Путин је такође упозорио на претњу „обојене револуције“. Он је као пример навео ситуацију у Украјини. У Москви сматрају да су свргавање Виктора Јануковича и нереди на Мајдану организовани по налогу Американаца. Према мишљењу листа, такве сумње су основане, јер је сасвим недавно био објављен део тајног извештаја Пентагона. У њему је наведено да су САД знале за формирање Исламске државе дуго пре њеног настанка и да су искористиле ту терористичку организацију за своје циљеве.

Како наводи лист, Путин раније није дозвољавао себи толико оштре изјаве. Очигледно је да руски председник настоји да појача притисак на Запад, пише аутор. У савезу с Кином и земљама БРИКС-а, он се припрема да уклони пропусте у очувању безбедности на Блиском истоку, које су потекле од мешања Американаца. Оштра реторика руског лидера сведочи о томе да он не намерава да у вези с тим питањем наступа из позиције слабог, закључује новинар.

С мишљењем аутора чланка слажу се и читаоци листа. Тако један од њих пише: „Најзад неко назива ствари правим именом и не стиди се да о томе говори гласно. Наши политичари, који без свести служе САД, само лажу! Није важно ни из које су партије. Надам се да ће европску тврђаву освојити још милиони избеглица са Средњег истока и из Африке. Те велике миграције су резултат злочиначке политике“.