Случај ФИФА, или како бацити љагу на Русију

29-05-2015 08:47:55 | | / vostok.rs |


Тренутак хапшења у ФИФА је изабран због захлађења у односима између Запада и Русије и има за циљ не да доведе у питање организацију Мундијала у Русији, већ да се баци љага на Русију да је до домаћинства дошла преко подмићивања.

Хапшење девет функционера ФИФА — у централи организације у Швајцарској, где се сутра бира њен нови председник — под сумњом за мито и рекетирање, наметнуло је питање да ли се иза приче о корупцији крије геополитика.

Актуелни челник ФИФА Сет Блатер требало би да остане на кормилу ове организације и пети мандат, али — иако он није предмет оптужнице — многи виде да је ово удар и на њега, због тајминга хашења пред изборе.

И председник Русије Владимир Путин назвао је „чудним“ хапшења званичника ФИФА. Он је изјавио да су она изведена према налогу америчке стране која покушава да рашири своју јурисдикцију на друге земље.

Путин је подсетио и на притиске који су вршени на Блатера због Светског првенства 2018. године које би требало да буде одржано у Русији, изјавивши да не сумња да иза ових догађаја стоји покушај да се не допусти реизбор Блатера.

Путин је овакав сценарио назвао најгрубљим кршењем принципа функционисања међународних организација.

Говорећи о последицама по Русију, Путин је рекао да о томе ништа не зна, али да се, по његовом мишљењу, читава ситуација око ФИФА не тиче Русије. Притом, он је додао да САД користе исте методе као и са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом и бившим сарадником америчке специјалне службе Едвардом Сноуденом ради достизања својих циљева.

Политички покушај компромитације

„Политика потреса и ФИФА, као и Међународни олимпијски комитет и све друге међународне спортске организације, па је врло могуће да неко покушава да на неки начин компромитује доделу организације Светског првенства не толико Катару, колико Русији“, тврди за Спутњик Зоран Павић, новинар који познаје и геополитичке и фудбалске прилике.

Он констатује да је организација светских првенстава огроман бизнис и подсећа да је својевремено онима који су сумњали у корупцију око доделе Мундијала у фудбалу Сједињеним Америчким Државама објашњено да се ту ради на промоцији, али да нико није помињао огромне приходе које су поједини организатори узели, јер се сматрало да је то нормално.

Чему „спектакуларно“ хапшење

Павић истиче да је у овом тренутку најзанимљивије то да су швајцарске власти ухапсиле функционере ФИФА по налогу америчког тужиоца.

„Што је мало чудно с обзиром да нису сви амерички држављани. Већина њих јесте са америчког континента, али нису сви амерички држављани. Чудно је и што је хапшење, да кажем, тако спектакуларно. Они су могли да буду ухапшени по оптужници — уколико је она довољно јака — на неком другом месту, а не на седници ФИФА, а посебно не дан пре него што се бира нови председник ФИФА“, каже Павић.

Ако би се тражила нека корупција, у основи, она је на неки начин, према Павићу, вероватнија када је у питању Катар, пре свега што се зна шта Катар представља у фудбалском свету, шта представља у финансијском свету и што ће ФИФА на Светском првенству у Катару променити безброј ствари и направити хаос у календару такмичења.

Направити толики преседан — само због промоције фудбала у Катару, односно у арапском свету — према Павићевом мишљењу делује више него наивно.

Неспорно геополитички тренутак

„Што се тиче Русије, у питању је сасвим сигурно политички тренутак. Не постоји ниједан други разлог зашто Русија не би добила организацију Светског првенства у фудбалу. За једну тако велику земљу, фудбалски битну, моћну у економском и сваком другом смислу, организација Светског првенства не би била никакав проблем“, прецизира Павић.

Адвокат и бивши коминистар полиције Божо Прелевић каже да је у овом случају занимљива најава да ће бити још хапшења и претпоставља да је то нека врста притиска на оне који су ухапшени, а у вези са њиховим статусом: да ли ће бити ухапшени, осумњичени или сведоци.

„Нови случај Асанж“

"Не бих се усудио да кажем да је сасвим сигурно у позадини тога додела игара и сукоб, мада може и то да буде. Али када буду отворили оптужнице, те секунде ће се видети да ли је то неки ‘Сноуден’ или ‘Асанж’, посебно ‘Асанж’. Сваки правник, сваки човек који је прошао поред правног факултета макар и случајно, сасвим јасно види шта је оптужница против Џулијана Асанжа — потпуна брука правног система“, прецизира Прелевић за Спутњик.

Он подсећа да су дилеме да ли је политика иза свега, биле и у случају хапшења тадашњег председника ММФ-а, Доминика Строс Кана.

„Очигледно је да грађани, посебно медији, и не верују претерано да су одређени тренуци случајни или имају везе са завршетком истраге, већ да постоје и темпирани завршеци, темпирана хапшења, па могуће и намештена хапшења. Дакле, остаје нам да видимо за шта су људи оптужени, да ли ће направити споразуме са тужиоцем, признати кривична дела или их негирати и тек тада ћемо бити сигурни да ли све има везе са стварним кривичним делима или то има везе са некаквим другим закулисним радњама“, закључује Прелевић.

Људи из србског фудбала нису много вољни да коментаришу ова дешавања у ФИФА. Један фудбалски званичник који одлично познаје стање у ФИФА тврди за Спутњик да отказивања организације Светског фудбалског првенства у Катару и Русији неће бити и истиче да је Сет Блатер чист.

„Па ви тамо имате 209 организација које своје људе делегирају у ФИФА, за њих није одговоран Блатер“, каже наш саговорник.

Он посебно напомиње да би требало обратити пажњу на тајминг хапшења, непосредно пред изборе у ФИФА.

„Тренутак је изабран у смислу тренутних међународних односа, односно захлађења у односима између Запада и Русије. Не верујем да је циљ да се доведе у питање организација Мундијала у Русији, него да се доведе у питање начин на који Русија функционише у међународним односима — да се на неки начин баци љага да је Русија до домаћинства дошла преко подмићивања“, закључује Павић.

Светско првенство у фудбалу и Олимпијске игре су два велика и најатрактивнија спортска такмичења у свету која доносе огроман новац и сваки пут, кад се одреди домаћин, има много оних који су изгубили и који сумњају на корупцију. А кад се у све то умеша и геополитика онда од Мајдана, преко Македоније, дођемо до ФИФА и свих који су бар на неки начин Русији рекли да.