Русија преиспитује односе са ЕУ и САД због Кине Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150527/2178431.html#ixzz3bPjXVFdg

28-05-2015 08:58:27 | | / vostok.rs |


Русија сада преиспитује односе са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама због успешне сарадње са Кином, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Москва има за циљ да развије односе са Пекингом и спроведе иницијативу на повезивању пројеката „Пут свиле“ и „Евроазијске економске интеграције“, рекао је Медведев на међународном правном форуму у Санкт Петербургу.

„Ово је позитивно искуство које нас управо тера да преиспитамо наше односе са земљама Европске уније и Сједињеним Америчким Државама и неколико других земаља у развоју, пошто је наш живот у међународним оквирима прошле године под такозваним санкцијама био богат“, рекао је Медведев.

У јеку западних санкција против Русије, Москва је појачала сарадњу са Пекингом, укључујући и област енергетике и одбране, а две земље потписале су велике енергетске споразуме и спровођење заједничке војне вежбе.

Проширење или укидање руских мера које су одговор на западне санкције биће пропорционално, рекао је руски премијер.

„Могу само да кажем да ћемо у блиској будућности морати да донесемо одлуку или о продужењу ових мера или о њиховом укидању. Јасно је да ће наши поступци, једноставно речено, бити еквивалентни и засновани на акцијама наших партнера из других земаља“.

Кремљ је у више наврата негирао учешће у сукобу у Украјини и одговорио на западне санкције забраном увоза одређене врсте хране из земаља које су увеле санкције Русији. Списак забрањених производа обухвата месо, живину, рибу, морске плодове, млеко, млечне производе и воће и поврће.