Руси и Кинези заједно лете на Месец

27-05-2015 09:51:05 | | / vostok.rs |


Русија и Кина се спремају да направе нови заједнички корак у области космонаутике, који се може поредити са првим совјетско-америчким летом у космос „Сојуз-Аполон“ 1975.године.

Наиме, заједничка руско-кинеска мисија на Месец може се догодити за десет година. Први корак је већ учињен — донета је одлука да се ствара заједничка, јединствена техника.

Академик Руске академије космонаутике Александар Железњаков, сматра да не би требало да буде било каквих техничких потешкоћа у „космичкој“ сарадњи две државе.

„Не мислим да ће то бити проблем. Деведесетих година Кина је користила совјетску опрему у области космичке технике и на основу тога је стварала своју. Заправо, они су усвојили наше стандарде. Друга је ствар то што се ова сарадња тиче веома осетљивих сфера. На пример, то се може односити на технику пилотираних летова на Месец. А што се тиче војних планова и националне безбедности, то ће као и до сада бити унутрашња ствар сваке државе појединачно“, каже Железњаков.

Међу примерима међународне сарадње у космосу је и прво спајање совјетског и америчког космичког брода „Сојуз“ и „Аполон“. У исту раван може се поставити и слетање руских и кинеских космонаута на Месец, јер Кина има добар потенцијал за освајање Месеца, сматра Сергеј Филипенков, уредник листа „Авиопанорама“, чувени стручњак у области авиокосмичке медицине.

„Они врло добро развијају своју технологију. Имају одличне орбиталне сателите који већ круже око Месеца, снимајући његову површину. Следећи задатак Кине је да изврши слетање на Месец. И овде Русија може да помогне својим технологијама. Кина је већ показала ’возило‘ којим имају намеру да се крећу по Месецу. Није искључено да ће се на Месец летети управо кинеским космичким бродом“, каже Филипенков.

Кина је за сасвим блиску будућност планирала лансирање нових аутоматских станица на Месец, које би узимале и на Земљу враћале узорке тла. Иако су на овоме већ раније радили и СССР и САД, самостално кинеско изучавање површине Месеца има свој јединствени научни значај.

Стручњаци претпостављају да руско-кинеска посада на Месец може стићи на руској ракети-носачу „Ангара“. Једно од могућих места одакле би ова ракета била лансирана је космодром „Источни“ који се налази на руском Далеком истоку. Управо ослањајући се на овај потенцијал, Русија се спрема да оствари свој први пилотирани лет на Месец 2028. године.