„Стране агенти“ нису забрањени у Русији

27-05-2015 09:32:29 | | / vostok.rs |


Кремљ одбацује критике руских закона којима се невладине организације означавају као „страни агенти“ и „непожељне организације“, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Они који имају бојазани могу да их формулишу јасно. То мора да буде засновано на конкретним чињеницама“, истакао је Песков.

Портпарол Кремља је рекао да је специфични критеријум да ли нека организација прима новац из иностранства или не — њено стављање на листу „страних агената“.

„Уколико она прима средства из иностранства, онда је ’страни агент‘ у складу са законом“, објаснио је Песков.

„Уколико се нашла на листи, али није примила никаква средства из иностранства, онда постоје правне основе да се то оспори на суду“, казао је Песков.

Према његовим речима, организација која прима новац из иностранства и укључена је у политику, треба да се декларише као „страни агент“.

„То не значи да је ова активност забрањена“, навео је Песков.

Песков је нагласио да два закона не замењују један други.

„’Непожељне‘ су оне организације које представљају претњу по националну безбедност и националне интересе. ’Агенти‘ не представљају обавезно претњу. То су две потпуно различите ствари“, додао је Песков.

У Русији тренутно постоји 67 невладиних организација које се воде као „страни агенти“.

Заштитница за људска права Русије Ела Памфилова критиковала је данас закон који је недавно потписао руски председник Владимир Путин, а који омогућава властима да забране међународне невладине организације означене као „непожељне“.