Патријарх Кирил: Просветлити душу и искоренити зло

26-05-2015 09:17:34 | | / vostok.rs |


Посталo је традиција да се овај празник слави овде, на Црвеном тргу, свенародним појањем, притом се наше појање не ограничава само границама овог трга. Пева земља, и изванредно је то што своја осећања изражавамо песмом, истакао је Његова Светост патријарх Кирил обраћајући се учесницима у свечаностима посвећеним Дану словенске писмености и културе на Црвеном тргу.

Данас славимо подвиг двојице изванредних људи, двојице просветитеља, Кирила и Методија. Они су словенском свету донели азбуку и писменост, а кроз њих и просвету.

А који је циљ сваке просвете? Шта заправо треба просветлити и просветити? Треба просвећивати човеков ум и срце. Ако се просвећује само ум, а срце остаје у тами, човек може бити у стању да смисли различите ствари и да постане талентован злочинац. Ако се просвећује само срце, а ум остаје у тами, човеку је тешко да се уклопи у ритам савременог живота и да схвати шта се око њега дешава. Он се и нехотице повлачи из овог живота, а то није увек корисно за човека, његову породицу и околину.

Треба просвећивати ум и срце, на томе су инсистирали наши просветитељи Кирил и Методије. И док је просвећивање ума везано за образовање и науку, просвећивање срца је повезано с утицајем на људску душу кад се из ње искорењује зло. Просветити душу значи искоренити зло, значи учинити тако да у њој завлада светлост.

Ако се наш народ буде просвећивао управо тако, ако спој високог образовања, научних достигнућа, широког хоризонта и ерудиције и духовне и моралне доминанте живота буде очигледан, живот нашег народа ће се заиста брзо променити набоље. А пошто је Русија велесила која има утицај на цео свет, кроз ово искуство синтезе интелектуалног и духовног заиста можемо да утичемо на свет и да му донесемо сопствену посланицу.

Понекад нас неко пита каква је наша посланица свету. Треба да одговоримо: то је спој знања, интелекта, образовања и духовности. У овом споју је снага нације, снага народа. Управо овај спој одређује способност државе за живот, - истакао је Свјатејши патријарх.

Са руског Марина Тодић