ШПИЈУНСКИ СЕРВЕР САД У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ У МОСКВИ

12-08-2013 10:06:07 | | / mojenovosti.com |

Бивши срадник ЦИА Едвард Сноуден је још крајем јула говорио о томе да су у Москви смештени сервери америчких шпијунских система под називом XKeyscore.

У разговору с новинаром листа „Ведмости" , сарадник рускх тајних служби који је, из разумљивих разлога желео да остане анониман, изјавио да се не планира провера те информације.

Међутим, он је уверен скоро 100% да се сервер налази у амабасади САД у Москви.
Сходно презентацији Агенције за Националну безбедбост САД, XKeyscore омогућује добијање информација о елетронској преписци вођеној или послатој преко Интернет фајлова, информације о надзираним страницама на Интернету, урачунавајући и спискове пријатеља и преписку с њима, као и све информације из телефонских књига корисника мобилних телефона.

Сноуден је уверен да је, захваљујући том програму, могуће са домаћег рачунара прегледати било чију преписку – од обичног грађанина па све до федералног судије , или чак председника, уколико постоји лични претинац његове поште.

XKeyscore рсполаже са укупно 700 сервера који се налазе у 150 земаља света, међу којима и у Кини и Украјини.
Андреј Колесњиков, директор руског Координационог центра Националног домена Интернет мреже је уверен да при неопходном обиму трафика са информацијом о корисницима , сервери система не могу остати непримећени и не могу се сакрити , рецимо у центрима датотека као у Гуглу на пример , у Москви или у Санкт-Петербургу,пишу „Ведмости „, а преноси агенција Ридус.

И многи други експерти се са дозом скептицзма односе према Сноуденовој изјави .
А Павел Дуров, оснивач сајта „УКонтексту„ (ВКонтетксте) има намеру да укључи на своју друштвену мрежу разбличитеља заштите електронске преписке .