Кина постаје берзанска суперсила

22-05-2015 09:19:20 | | / vostok.rs |


Њујоршка берза први пут добија озбиљну конкуренцију. Ускоро ће бити отворена кинеска берза, преко које ће трговати финансијери из целог света, пише немачки „Велт“.

Њујоршка берза може да се припреми за озбиљну конкуренцију. Управо ова чињеница да се кинеска берза отвара ка свету изазива забринутост код Американаца. Како пише немачки лист Кина ће постати веома атрактивно место за велике инвеститоре.

Очекује се да ће доћи до спајања три велике кинеске берзе — из Женжена, Хонгконга и Шангаја и да ће бити формиран један глобални центар берзанске трговине, који ће моћи да парира оном на Волстриту, наводи лист.

У случају уједињења, укупна капитализација кинеске берзе достићи ће 13 билона долара, па ће Кина тако постати друга највећа берзанска суперсила, после Њујоршке берзе (16.5 билиона долара) и озбиљан конкурент за Волстрит.

Кинеско тржиште је одувек важило за велико, али се трговина у тој азијској земљи обављала „иза високих зидова“, а само тржиште је било подељено на три дела. У Шангају и Шенжену су право на обављање трговине имали само грађани Кине, док је приступ берзи странцима био ограничен. За разлику од те две берзе, у Хонгконг је важио искључиво за стране инвеститоре, док Кинези нису могли тамо да инвестирају свој новац.

У новембру прошле године, основана је прва веза између берзи у Шангају и Хонгконгу, па су инвеститори из целог света добили прилику да купују и продају акције у Шангају, преко берзе у Хонгконгу.