Гашење предузећа и масовни откази у више фаза Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150521/2050157.html#ixzz3amgN07b3

21-05-2015 04:39:48 | | / vostok.rs |


„Одлагање рокова приватизације за стратешка предузећа само ће одложити стварање армије незапослених и затварање предузећа. Неће у једном дану без посла остати 50.000 људи, већ ће се тај процес одвијати у више фаза“, сматра секретар Већа Самосталног синдиката Србије Зоран Михајловић.

Влада Републике Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о приватизацији којим се предлаже да предузећа од стратешког значаја, као и привредни субјекти на КиМ буду изузети у односу на постојећи рок за приватизацију

За фирме од стратешког значаја продужен је рок у коме држава штити предузећа у реструктурирању од плаћања повериоцима.

Циљ предложеног закона је да се успешно реши судбина предузећа у којима постоје услови за приватизацију и да се олакша поступак приватизације, наводи се у саопштењу Владе Србије и додаје да предложене измене имају за циљ да се утврди реално стање имовине, обавеза и капитала у предузећима и одреди њихова стварна тржишна вредност.

У саопштењу се не прецизира о којим предузећима је реч, као ни нови рокови за приватизацију, а медији спекулишу да су нека од предузећа која се налазе на списку: ФАП из Прибоја, пољопривредни комбинат ПКБ, произвођач лекова „Галеника“ и дневни лист „Политика“.

Министар привреде Жељко Сертић раније је најавио да ће Влада предложити измене неколико чланова Закона о приватизацији којим ће се за годину дана продужити рок „државне заштите“ за стратешка предузећа.

Према његовим речима, предузећа којима ће држава продужити заштиту биће изабрана по прецизним критеријумима, а имаће и орочену заштиту.

За остала предузећа која се не налазе на списку, рок је остао непромењен, па ће у тим предузећима од 31. маја повериоци моћи да наплате своја потраживања, због чега ће највећи број тих фирми, отићи у стечај.

Коментаришући измене закона о приватизацији економски аналитичар Бранко Драгаш за Спутњик каже да ова одлука Владе запараво не значи ништа конкретно и да ће, како наводи, бити настављена пљачкашка приватизација која траје од 2001. године.

„Влада је изабрала само оне фирме које наводно хоће да заштити, а у ствари их унапред припрема за познате шпекуланте, какав је рецимо случај са предузећем ФАП из Прибоја. Наставља се иста промашена неолиберална политика распродаје без икакве стратегије и плана. У питању су лични разлози, без економске логике“, сматра Драгаш.

Он наглашава да је неспорно да је Влада Србије за одлуку о продужењу рока добила одобрење ММФ-а.

„Влада Србије не може ниједну одлуку да донесе без одобрења ММФ-а. Све што предлаже ММФ треба одбацити, јер је контрапродуктивно и штетно за економију националних држава. Владе које уништавају привреду своје земље имају подршку ММФ-а и Светске банке а уз њихову помоћ и долазе на власт“, наглашава Драгаш.

Одлука Владе о продужетку рока изнуђена

Одлука Владе да поједина предузећа изузме од прописаних рокова за приватизацију је изнуђена јер другог решења није било, оценио је у разговору за Спутњик секретар Већа Самосталног синдиката Србије Зоран Михајловић.

„Ово неће дати никакво позитивно решење у будућности. Иако се Влада бави том проблематиком дуги низ година, а задње три године веома интензивно, никако да се конкретно крене у решење проблема. У последњих пар месеци заправо се ништа није дешавало, иако је било најављено да ће најпре бити решен проблем 188 предузећа предвиђених за стечај, као и да ће тек после тога отпочети приватизација за преосталих 500 предузећа, каже Михајловић.

У питању је само пролонгирање проблема, истиче Михајловић и оцењује да се у међувремену ни за једну од ових фирми неће наћи позитивно решење.

„Имаћемо само одлагање армије незапослених и затварање преузећа. Неће у једном дану без посла остати 50.000 људи, већ ће се тај процес одвијати у више фаза“, сматра Михајловић.

Приватизација се спроводи стихијски, без икакве стратегије и отварања нових радних места. Уместо улагања у опрему и конкретних инвестиција која би економски оснажила предузећа пре приватизације, субвенцијама је само оджаван социјални мир, закључује Михајловић.

Јелена Вучићевић,