Лавров: Догађаји у Македонији бесрамно контролисани споља

21-05-2015 02:49:55 | | / vostok.rs |


Русија планира да развија сарадњу са свим државама, укључујући Македонију, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Русија наставља да позива на развој дијалога и сарадње са свим партнерима и са свим државама које то желе. Ми ћемо наставити да то чинимо у будућности“, рекао је Песков новинарима.

Портпарол Кремља је одбио да коментарише о могућим акцијама Москве на подршци Македонији која се тренутно суочава са озбиљном кризом, пренео је Тaс.

„Позиција Русије је изнета у говору (министра спољних послова Сергеја) Лаврова. Немам ништа да ту додам“, казао је Песков.

У свом говору у среду у Савету федерације, горњем дому руског парламента, Лавров је рекао да разлог за дешавања у Македонији лежи у жељи да се утиче на владу премијера Николе Груевског, због њеног одбијања да се придружи санкцијама против Русије.

„Догађаји у Македонији су бесрамно контролисани од споља“, навео је Лавров.

„Они покушавају да оптуже владу Груевског да није испунила своје обавезе према народу.

Разлог иза овога, међутим, јесте жеља да се утиче на одбијање (Македоније) да се прикључи санкцијама против Русије, подршци Јужном току и спремношћу да се укључи у примену других опција испоруке горива, укључујући такозвани Турски ток“, истакао је Лавров.

Указујући на потребу да се искључи подршка државним ударима, након догађаја у Украјини и Јемену, Лавров је оценио да је „било покушаја да се организује нешто слично у Македонији користећи албански фактор на неконструктиван начин“.

„Веома је тужно и опасно да покушавају да искористе албански фактор за то“, казао је шеф руске дипломатије.

„Пре много година било је озбиљних контрадикција, и онда је Охридски споразум потписан (2001). И сада они говоре о даљој федерализацији Македоније и чак предлажу поделу земље, давањем једног њеног дела Албанији, а другог Бугарској“, додао је Лавров.