Порошенко се плаши да му Америка не окрене леђа

20-05-2015 10:12:03 | | / vostok.rs |


Петар Порошенко балансира између ЕУ и САД из страха да се Вашингтон не окрене против Кијева, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је у интервјуу за „Росискују газету“ додао да Порошенко истовремено у разговорима са руским председником Владимиром Путином покушава да буде прагматичан и да решава питање смиривања ситуације у Украјини.

Он је рекао да Порошенко у извесној мери балансира између ЕУ и САД, и да му је веома важно да му Вашингтон не окрене леђа.

„Али када Порошенко телефоном разговара са Путином, или када су се водили разговори у ’нормандијском формату‘, он је, у неким питањима које је требало решити, покушавао да буде прагматичан“, рекао је Лавров.

Говорећи о односу ЕУ према национализму у Украјини, Лавров је рекао да Европа свакако примећује чињеницу да иза власти у Кијеву стоје радикали, реагујући „некако чудно“.

„Закон о признавању херојства УПА (Украјинска устаничка армија која се борила на страни Хитлера) донет је у Ради пре месец дана, управо у време када је тамо био председник Пољске Бронислав Комаровски. Али он је ћутао. И тек кад се вратио у Варшаву, после неколико дана, почео је да говори да то није у реду, и да су у они убијали Пољаке, а ви сада, каже он, те људе проглашавате херојима“, подсетио је шеф руске дипломатије.

Он је додао да неки европски политичари у разговорима с њим говоре о „сложеној ситуацији у Украјини“, али званично о томе ћуте.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут