КУСТУРИЦА СНИМА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О УРУГВАЈСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ

10-08-2013 05:57:34 | | / mojenovosti.com |

Прослављени србски редитељ, двоструки победник Канског фестивала , Емир Кустурица , снима документарни филм о председнику Уругваја Хозе Мухики, званом Ел Пепе (Jose Alberto Mujica, Cordono, 1935 .) пишу уругвајски листови, а преносе светске агенције.

Филм под називом „Народни председник“ је прича о животу 78. годишњег уругвајског лидера који је у младости био учесник револуционарног покрета „Тупамaрос“, официјелно названог Покрет националног ослобођења.Он је заједно са својим истомишљењицима својевремено користио насилне методе борбе против режима , као што су подметање експлозија, обијање банака и отмица талаца.

У сукобу са војском будући шеф уругвајксе државе је шест пута рањаван,био је хапшен , осуђиван и провео укупно 14 година у заточеништву.

У марту 1985. г.после амнестије полтичких затворенеика ослобођен је ,али је сад променио мишљње изјавивиши како је било погрешно уверење да се власт може променити коришћењем насилних средстава борбе .

Снимање филма почиње у децембру ове године .

Средстав потребна за снимање филма у износу од 3 милиона долара обезбеђена су из приватних извора.

У филму ће бити коришћен архивски материјали, као и интревју који је Мухика дао редитељу Кустурици.

Како се очекује, филм ће почети да се приказује у децембру 2014. кад буде познат наследник Мухикин на месту председника Уругваја, пошто ће месец дана пре тога у овој латиноамеричкој држави бити одржани преседнички избори.