Шта је то Глее Србија?

20-05-2015 09:00:37 | | / vostok.rs |

Хор „Глее Србија“ је омладински хор који броји петнаестак чланова и без музичке пратње изводи стране хитове, а недавно је објавио и други музички спот.


Хор „Глее Србија“ је омладински хор који броји петнаестак чланова и без музичке пратње изводи стране хитове, а недавно је објавио и други музички спот.

Оснивач Димитрије Димитријевић каже да је идеја за оснивање овог мешовитог хора заснована на америчкој серији „Глее“.



„Идеја није била да само дођу људи да певају, већ да овај хор буде једна врста психичке подршке тим људима, да они своје емоције изразе кроз песму. То је заправо поента хора“, објаснио је Димитријевић Танјугу.

На аудицијама за хор које се одржавају два пута годишње — у марту и у новембру има по 200 пријављених. Чланови хора не плаћају чланарину, али финансирају спотове делећи трошак међусобно.

Спотови су, према речима Димитријевића, један од начина промоције хора. „Глее Србија“ настоји да постане професионални хор, а просторију за пробе уступила им је Канцеларија за младе.

Хор је основан у јуну 2013. године, уз помоћ једне невладине организације којa се касније повукла из пројекта.

Овај омладински хор изводи хитове стране поп, рок, соул и аренби музике. Изводе тренутно актуелне музичке нумере, али и оне које су биле популарне 70-их, 80-их и 90-их година прошлог века.

Хор „Глее Србија“, који иза себе има неколико мањих наступа, представиће се публици на премијери филма „На путу до звезда“, а припрема се из конференцију „Теен Талк“ у Новом Саду, посвећену тинејџерима, као и за учешће у Хорским играма 2016. или 2017.

Димитријевић наводи да је његова идеја да хор постане део „институције уметности“ која би по истом принципу као и хор окупила младе глумце, дизајнере, љубитеље књижевности, језикa.

Потребно је, како каже, само да им неко обезбеди просторије за рад.